Home » Новини » Нова “мода”: Чоплят стените и поглъщат частици от “Св. София” в Истанбул
d0bdd0bed0b2d0b0 d0bcd0bed0b4d0b0 d187d0bed0bfd0bbd18fd182 d181d182d0b5d0bdd0b8d182d0b5 d0b8 d0bfd0bed0b3d0bbd18ad189d0b0d182 d187 1 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Нова "мода": Чоплят стените и поглъщат частици от "Св. София" в Истанбул

Нова “мода”: Чоплят стените и поглъщат частици от “Св. София” в Истанбул

Нова “мода” причини безпокойства за опазването на “Света София” в Истанбул, след като посетители са били забелязани да остъргват късчета от историческия храм, съобщава турският в. “Миллиет”.

Първоначално се появиха твърдения, че богомолци остъргват частици от Императорската врата, а после ги поглъщат. Наскоро пък в социалните медии се появиха снимки, на които се вижда как жена чопли от стена, която се твърди, че е на храма, и поставя частиците в пликче.

Специалисти настояха за взимане на мерки за опазване на светинята и ограничаване на влизането в храма, който понастоящем служи като джамия.

Според проф. Зейнеп Ахунбай, специалист по реставрация и история на архитектурата, е наложително взимането на мерки за охрана и контролирано допускане на посетители в джамията. “Поради тази причина беше много важно Света София да остане музей”, казва тя.

С нейното мнение е съгласен и проф. Кемал Кутгюн Еюпгиллер. Той смята, че определени места в джамията трябва да бъдат опазени, като се ограничи с лента доближаването на посетителите до тях. Според него най-разумно би било храмът да бъде музей, а само определени негови части да бъдат използвани за богослужения.

Теологът проф. Саим Йепрем пък предупреди, че наблюдаваните практики нямат нищо общо с ислямската религия. Според него да се отчупва парче от даден храм, да се поглъща с надежда да получиш Божията помощ е най-малкото езическа практика и няма нищо общо с исляма.

“Света София”, изградена като християнски храм през 6-и век, е превърната в джамия след завоюването на Константинопол от османските турци през 1453 г. През 1934 г. тя престава да бъде действащ храм и е обявена за музей. През 2020 година обаче статутът й на джамия беше върнат, което беше прието от мнозина в Гърция, но и в целия източноправославен свят, като провокация, защото храмът е смятан за един от шедьоврите на византийската култура и е сред основните светини за Православието.
/БТА/

 

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-05-25

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Летният сезон започна с недостиг на работна ръка

Сезонът по морето започна отново с недостиг на работна ръка. От бранша разчитат на ученици ...