Home » Любопитно » Нова технология разпознава фалшивото уиски
d0bdd0bed0b2d0b0 d182d0b5d185d0bdd0bed0bbd0bed0b3d0b8d18f d180d0b0d0b7d0bfd0bed0b7d0bdd0b0d0b2d0b0 d184d0b0d0bbd188d0b8d0b2d0bed182 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Нова технология разпознава фалшивото уиски

Нова технология разпознава фалшивото уиски

Учени от САЩ и Южна Корея разработиха нова технология, която разпознава фалшиво уиски, съобщи електронното издание Юрикалърт, цитирано от БТА.

В бъдеще, когато поръчате в заведение чаша от кехлибарена течност, може да помолите бармана да добави в питието и ядивен флуоресцентен копринен етикет, за да сте сигурни в качеството на напитката. Той е напълно безопасен за консумация, гарантират създателите на новата технология – учени от университета “Пардю” в американския щат Индиана и от южнокорейския Национален институт по селскостопански науки.

Малкият етикет с QR код успява да разкрие дали уискито, което искате да купите, е фалшиво. Сканирането на етикета с мобилен телефон може да потвърди автентичността на алкохолната напитка.

Засега подобни етикети не се поставят в бутилки с уиски. Тази нова технология за борба с неистинските спиртни напитки, представена в изданието “Ей Си Ес Сентръл сайънс”, може да бъде стъпка не само към намиране на решение за алкохолната индустрия, но и към справяне с проблема с фалшивите лекарства, пише bnr.bg.

“Някои течни лекарства съдържат алкохол. Искаме обаче да изследваме това първо при уиски, тъй като има по-висок градус алкохол”, казва Йънг Ким от университета “Пардю”.

Кодът на флуоресцентния копринен етикет не се вижда с просто око. Той е годен за консумация и не причинява проблеми, ако човек го погълне, докато пие уиски. Не влияе на вкуса на напитката, категорични са създателите.

Учените тестват етикетите в различни марки уиски за период от десет месеца, като успяват непрекъснато да активират кодовете им с приложение за смартфон. Направени са 80 проби при 40% алкохол

Поставете оценка:

Оценка от 0 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-06-09

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Летният сезон започна с недостиг на работна ръка

Сезонът по морето започна отново с недостиг на работна ръка. От бранша разчитат на ученици ...