Home » Новини » Нови санкции срещу Русия, Киев осъди “грешката” с конфискувано украинско знаме
d0bdd0bed0b2d0b8 d181d0b0d0bdd0bad186d0b8d0b8 d181d180d0b5d189d183 d180d183d181d0b8d18f d0bad0b8d0b5d0b2 d0bed181d18ad0b4d0b8 d0b3 1 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Нови санкции срещу Русия, Киев осъди "грешката" с конфискувано украинско знаме

Нови санкции срещу Русия, Киев осъди “грешката” с конфискувано украинско знаме

Канада, САЩ и Япония с нови санкции срещу Русия, Зеленски се срещна с ръководителя на Бундестага в Киев.Последните новини около войната в Украйна обобщава БГНЕС.

Киев протестира срещу германската полиция, която конфискува украинското знаме

Киев осъди “грешката” на Берлин, след като германската полиция конфискува гигантско украинско знаме, издигнато от демонстранти пред Мемориала на съветската армия в германската столица.

Полицията заяви, че това е направено, за да се гарантира, че възпоменателната церемония за Втората световна война ще остане мирна след забраната за излагане на знамена или военни символи на 15 мемориални обекта в Берлин.

Още по темата

8 май 2022 21:45

101

8 май 2022 07:45

359

7 май 2022 21:04

316

Но украинският външен министър Дмитрий Кулеба пише в Twitter. “Дълбоко невярно е те да се третират еднакво с руските символи”.

Евакуираните от “Азовстал” достигнаха Запорожие

Осем автобуса, превозващи 174 цивилни от Мариупол, включително 40 евакуирани от обсадения стоманодобивен завод “Азовстал” на черноморското пристанище, пристигнаха в контролираната от Украйна Запорожие.

Евакуираните, някои от които с малки деца, напускат белите автобуси, които са ги превозили до паркинга на търговски център. Хуманитарни работници ескортират възрастни хора, включително жена в инвалидна количка.

 Канада предоставя военна помощ на Украйна в размер на 38,7 млн. долара

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо заяви, че страната му ще предостави на Украйна допълнителна военна помощ в размер на 38,7 млн. щатски долара.

“Днес министър-председателят обяви допълнителни мерки и инвестиции за продължаване на подкрепата за Украйна, включително: допълнителна военна помощ в размер на 50 млн. долара, следвайки неотдавнашните доставки на артилерия, боеприпаси и леки бронирани граждански автомобили: 18 камери за безпилотни летателни апарати, включително сервизна поддръжка и ремонт, сателитни изображения с висока резолюция на стойност 11,62 млн. долара.

Ще бъде доставено допълнително стрелково оръжие и свързани с него боеприпаси на стойност до 774 848 долара и допълнителни боеприпаси за гаубица M777″, се казва в изявление на уебсайта на канадския премиер.

 САЩ наложиха санкции на ръководители на Сбербанк и Газпромбанк

Съединените щати решиха да наложат санкции на осем ръководители на Сбербанк и на още 27 от Газпромбанк, както и ограничения на Московската индустриална банка и десет нейни дъщерни дружества. Това се казва в информация на Белия дом във връзка с намерението на САЩ и ЕС съвместно да наложат допълнителни ограничителни мерки срещу Русия.

“САЩ наложиха санкции на осем мениджъри на Сбербанк, най-голямата руска финансова институция с уникално значение за руската икономика, която притежава около една трета от всички руски банкови активи; на 27 мениджъри на Газпромбанк – голяма руска банка, която подпомага дейността на Газпром, един от най-големите износители на природен газ в света; и на Московската индустриална банка и 10 от нейните дъщерни дружества”, се казва в доклада.

Правителството на САЩ обаче подчертава, че не става дума за блокиране на операциите на Газпромбанк или замразяване на нейните активи. “Не налагаме санкции на Газпромбанк по същия начин, както на Сбербанк, ВТБ или друга голяма [руска] банка. Не става дума за пълна блокада. Не замразяваме активите на Газпромбанк, не забраняваме никакви транзакции с Газпромбанк”, обясни високопоставен служител на американската администрация по време на специален телефонен брифинг за журналисти във връзка с решението за налагане на настоящите ограничения.

Япония ще се откаже от руския петрол

Япония е единна с другите страни от Г-7 в решението си да откаже вноса на руски петрол, въпреки че подобно решение е трудно за Токио. Японският министър-председател Фумио Кишида заяви това на онлайн среща на лидерите на асоциацията.

“За Япония, която разчита на внос на повечето си енергийни ресурси, това е трудно решение. Но сега единството на Г-7 е по-важно от всякога”, цитира думите му телевизионният канал NHK.

В съвместно изявление след онлайн срещата Г-7 се ангажира постепенно да прекрати зависимостта си от вноса на енергийни източници от Руската федерация, като подчерта, че ще постигне това по организиран начин.

Зеленски се срещна с ръководителя на Бундестага в Киев

Украинският президент Володимир Зеленски проведе среща с председателя на германския Бундестаг Бербел Бас, която посети Киев. Това съобщава пресслужбата на украинския лидер.

Държавният глава отбеляза важността на посещението й в Украйна в този труден момент и в специален ден – Денят на паметта и помирението.

Зеленски благодари на Германия, че подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Президентът на Укарйна подчерта, че страната очаква силно и уверено лидерство от страна на Германия, която да помогне на страната “в борбата срещу руския агресор”.

Страните обсъдиха преди всичко по-нататъшната отбранителна помощ за Украйна от страна на Германия, както и засилването на санкциите срещу Русия.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-05-09

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Нестандартни места за орален секс

На всеки са му правили френска любов в спалнята или на дивана в хола. Има ...