Home » Новини » Нов регион, който се превръща в място на военни действия
d0bdd0bed0b2 d180d0b5d0b3d0b8d0bed0bd d0bad0bed0b9d182d0be d181d0b5 d0bfd180d0b5d0b2d180d18ad189d0b0 d0b2 d0bcd18fd181d182d0be d0bd - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Нов регион, който се превръща в място на военни действия

Нов регион, който се превръща в място на военни действия

Арктическият регион се превръща в международен театър на военните действия, това е много тревожна тенденция. „Виждаме как международната военна активност нараства във високите географски ширини. Настъпва интернационализация на военната дейност. Това, разбира се, е много тревожна тенденция – превръщането на арктическия регион в международна арена на военни действия. Не може да не се притесняваме за това“, казва Николай Корчунов, специален посланик на руското външно министерство, председател на Комитета на висшите служители на Арктическия съвет, коментирайки въпроса за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО.

„Традиционната политика на Финландия и Швеция, политиката на неприсъединяване към военните съюзи, отдавна създаде солидна основа за поддържане на мира и стабилността във високите ширини. Потенциално присъединяването на тези страни към НАТО е малко вероятно да помогне за постигането на тази цел“, каза Корчунов.

Още новини от Украйна

На 18 май Финландия и Швеция предадоха на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг молби за присъединяване към Алианса.

Русия многократно е отбелязвала, че НАТО е насочена към конфронтация. Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков заяви, че по-нататъшното разширяване на Алианса няма да донесе по-голяма сигурност на Европа. НАТО има агресивен характер. В същото време той отбеляза, че не смята влизането на Швеция и Финландия в НАТО за екзистенциална заплаха за Русия. Руският президент Владимир Путин в разговор с финландския си колега Саули Ниинистьо отбеляза, че изоставянето на традиционната политика на военен неутралитет би било погрешно, тъй като няма заплахи за сигурността на Финландия. Според него, промяната във външната политика на страната може да се отрази негативно на руско-финландските отношения, които дълги години се градят в духа на добросъседство и партньорско сътрудничество и са взаимно изгодни.

Поставете оценка:

Оценка от 0 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-05-22

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

В Южна Африка разследват смъртта на най-малко 22-ма в популярна таверна

Южноафриканските власти разследват смъртта на най-малко 22 посетители на популярна таверна в предградие на град ...