Home » Бизнес » Отлични новини за Гърция! Агенция „Фич“ повиши кредитния рейтинг на Атина

Отлични новини за Гърция! Агенция „Фич“ повиши кредитния рейтинг на Атина

Сподели новината

Международната рейтингова агенция „Фич“ (Fitch Ratings) повиши снощи дългосрочния кредитен рейтинг на Гърция в чуждестранна валута от ‘BB+‘ (латински букви) до ‘BBB-’ със стабилна перспектива, като по този начин агенцията върна на страната инвестиционния рейтинг, съобщи АНА-МПА, цитирана от БТА.

„Фич“ е четвъртата рейтингова агенция (от тези, с които работи Европейската централна банка), която дава инвестиционен рейтинг на гръцките облигации, след като „Скоуп“ (Scope Ratings) направи това през август, Ди Би Ар Ес Морнинг Стар (DBRS Morning Star) – през септември и „Стандард енд Пуърс“ (S&P Global Ratings) – през октомври.

„Фич“ е и втората от трите най-големи американски кредитни агенции (след „Стандард енд Пуърс“), която връща на Гърция инвестиционния рейтинг, като по този начин позволява на повече институционални инвеститори да купуват гръцки облигации. Това предполага увеличаване на притока на капитали и съответно намаляване на разходите по заемите на гръцката държава и компаниите, се посочва в доклада на рейтинговата агенция.

Положителната динамика на гръцкия дълг, ангажимента за фискална консолидация, както и предвиденото рязкото намаляване на държавния дълг като дял от БВП, са сред причините, които „Фич“ посочва за повишаването на кредитния рейтинг на Гърция.

Поставете оценка:
5

Оценка 5 от 1 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар