Home » Новини » От Белия дом искат Луната да е със собствено часово време

От Белия дом искат Луната да е със собствено часово време

Сподели новината

От Белия дом искат Луната да е със собствено часово време

Снимка: Arek Socha от Pixabay

Белият дом иска НАСА да разработи нова часова зона за Луната – координационно лунно време. Заради различната сила на гравитационното поле на Луната времето там тече по-бързо спрямо Земята – 58,7 микросекунди всеки ден. Това може и да не е голяма разлика, но може да има сериозно значение, когато се синхронизират космически кораби.

С новото лунно време правителството на Щатите се надява, че ще се подпомогне поддържането на координирани национални и частни усилия за достигане до Луната. Кралският астроном от Шотландия проф. Катрин Хайманс, обясни, че фундаменталната теория за гравитацията има важна последица – времето тече по различен начин на различни места във Вселената. Гравитацията на Луната е малко по-слаба и часовниците работят по различен начин.

Понастоящем времето на Земята се измерва от стотици атомни часовници, разположени около нашата планета, които измерват променящото се енергийно състояние на атомите, за да записват времето до наносекунда. Ако бяха поставени на Луната, над 50 години те щяха да работят с една секунда по-бързо.

Кевин Когинс, висш служител на НАСА споделя, че един атомен часовник на Луната ще тиктака с различна скорост от часовник на Земята. „Има смисъл, че когато отидете до друго тяло, като Луната или Марс, всяко от тях получава собствен сърдечен ритъм“, каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар