Home » Новини » Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращи в Буенос Айрес

Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращи в Буенос Айрес

Сподели новината

Органите на реда използваха сълзотворен газ срещу участниците в антиправителствения протест край сградата на Аржентинския конгрес, съобщи телевизионният канал C5N.

Неколкостотин души се събраха пред сградата на парламента в момент, когато президентът на страната Хавиер Милей говореше вътре. По време на демонстрацията избухна сбиване между привърженици на държавния глава и протестиращи срещу неговата политика.

Според обществената организация „Комисия за истината“ Провинция Буенос Айрес, около 20 души са пострадали от сълзотворния газ.

Правителството на Милей, което встъпи в длъжност на 10 декември 2023 г., въведе нови разпоредби за борба с блокирането на улици от протестиращи. Властите позволиха на полицията да използва специално оборудване и сила, за да осигури свободно движение.

Междувременно, както ФАКТИ съобщи, стана ясно, че единствената държавна информационна агенция ще бъде закрита, защото „дава трибуна на идеи на опозицията“.

Освен това аржентинските власти ще приемат разпоредби, забраняващи на служители и членове на техните семейства да използват частни самолети.

„През следващите дни Националната служба за гражданска авиация ще въведе нови разпоредби, за да попречи на политици или роднини на политици да използват частни самолети, освен при строго официални случаи“, каза президентът при откриването на парламента в петък.

Милей също така обяви, че на длъжностните лица ще бъде забранено да използват екстри при техните пътувания.

Аржентинският президент отново заяви, че той и членовете на неговото правителство летят с редовни полети.

Майли, който встъпи в длъжност като президент на 10 декември 2023 г., в първата си реч като държавен глава определи ситуацията в страната като критична и заяви необходимостта от шокови мерки в икономиката. Политикът-либертарианец се застъпва за минимална държавна намеса в икономиката и нейното доларизиране, премахването на Централната банка на Аржентина за ограничаване на инфлацията и приватизацията на всички държавни компании.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар