in

Преди година: ГЕРБ, маньовърът с конституцията или как Борисов се опита да си купи време

ff81dce80 borisov vns

14 август 2020 г. Площадите в България и Европа вече месеци наред бяха заливани от обществен гняв. Поводът не бе един. Управлението на ГЕРБ бе достигнало нови висоти на наглостта и гражданите в един момент казаха стига. Въпреки призивите за оставка по нищо не личеше, че Борисов и министрите му имаха каквото и да било намерение да си отидат. И тогава на телевизионния екран се появи той – Вождът от Банкя, който размаха бяло знаме и предложи мир. Как? С един маньовър в отговор на призивите за рестарт. Истинската цел? Отклоняване на вниманието.

От телевизионния екран с познатия си назидателен тон тогавашния премиер Бойко Борисов реши да бъде един лидер за пример и да отговори на обществените искания за рестарт на държавата. И тъкмо поради тази причина заяви – ГЕРБ ще внесе проект за нова Конституция, ще поиска свикване на Велико народно събрание и Борисов ще хвърли оставка. 

Мнозина видяха в този ход хвърляне на прах в очите. Фокусът на дебата в действителност се измести леко встрани от исканията на протеста и всички започнаха да дискутират проекта за нов основен закон. Борисовата формация събра и нужните 120 гласа , нужни за внасянето на проекта и процедурата започна. Под проекта за нова конституция се подписа и Веселин Марешки и то без да го е чел.

По всяка вероятност идеята бе точно печелене на време, което в крайна сметка се случи – Борисов и ГЕРБ изкараха пълен мандат и изборите на 4-ти април бяха редовни. Причината за това съмнение се корени в простичкия факт, че при внасянето на проекта според закона той трябваше да бъде гласуван в крок от два до пет месеца след дозирането му. 

Освен това в самия проект нямаше кой знае какви промени – около 80% бе преписан от настоящата Конституция, а промените бяха минимални. Сред тях бе премахването на Великото народно събрание, намаляването на броя на народните представители, по-къс мандат за тримата големи в съдебната система и ключовото – намаляване на ролята на президента при изборите в съдебната система. Прокуратурата обаче запази всички свои привилегии.

Дълго време не се знаеше и кои видни юристи от ГЕРБ са автори на печалния проект за нов основен закон. Освен това много от критиките бяха в това, че става дума за нещо, писано на коляно. Всички специалисти го определиха като дефектен. Тогавашният правосъден министър Данаил Кирилов обяви, че зад проекта стоят цели две работни групи и той бил част от екипа. Смята се още, че това бе една от причините за неговата оставка. 

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

d36abde61 siika mileva

Сийка Милева като ощипана госпожица. Не видяла как полицаите бият, била в отпуск

Screenshot 20210815 092733 Chrome

Прокуратурата взе боя под колоните на МС под специален надзор