Home » Новини » Президентът на Чад Идрис Деби е убит във фронтови сблъсъци с бунтовници

Президентът на Чад Идрис Деби е убит във фронтови сблъсъци с бунтовници

Сподели новината

Дългогодишният президент на Чад Идрис Деби е починал от наранявания, претърпени в сблъсъци с бунтовници, каза говорител на армията пред държавната телевизия във вторник.
Говорителят на армията Азем Бермендао Агуна заяви, че Деби – дългогодишен западен съюзник – е починал „в резултат на нараняванията си на фронтовата линия“.
Бунтовниците, които се опитват да свалят Деби от 2016 г., взеха редица победи през последната седмица, а през уикенда в северната част на страната се съобщава за сблъсъци.
Бунтовниците от Фронта за промяна и съгласие в Чад – известен на френски като Front Pour l’Alternance et La Concorde au Tchad (FACT) – заявиха в петък, че са обхванали военен гарнизон в Гури. Искът беше отхвърлен от правителството, което вместо това заяви, че бунтовниците са победени.
В понеделник ФАКТ заяви, че Деби е ранен и е в бягство.
„Верен на клетвата, отправена към нацията и народа на Чад, маршалът на Чад, президент на републиката, държавен глава, върховен главнокомандващ на въоръжените сили, Idriss Déby Itno, току-що издъхна последно, защитавайки суверенната нация на бойно поле „, каза Агуна в изявлението си. „С дълбока горчивина съобщаваме на народа на Чада за смъртта този вторник, 20 април 2021 г., на чадския маршал Идрис Деби Итно в резултат на нараняванията му на фронта“, каза той.
Агуна каза, че преходен военен съвет ще поеме ръководството на страната в продължение на 18 месеца, „за да осигури отбраната на нашата скъпа страна, изправена пред тази война срещу тероризма и злите сили“.
Синът на Деби, генерал Махамат Кака, ще служи като президент на преходния съвет, според Агуна.
Той обеща, че ще има „свободни, демократични и прозрачни избори, следващи духа на жертва, за който маршалът се е борил през живота си“.
Армията обяви 14-дневен период на национален траур и наложи нощен комендантски час. Въздушните граници ще се затворят до следващо известие.
Съобщението се появи ден след като временните резултати предполагат, че Деби, който е на власт от 30 години, е спечелил шести пореден мандат.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената