in

Прокуратурата иска данни за срещата, свързана с гласуване на македонци

Във връзка с множество запитвания от медиите ви информираме, че днес, 01.07.2021 г., Районна прокуратура – Кюстендил образува преписка по докладна записка на полицейски служител от ОДМВР – Кюстендил „относно получена информация за подготовка за евентуално купуване на гласове“. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение, цитирани от Епицентър.бг.

В докладната записка, в обем от 1 (една) страница, се излагат твърдения, че на 29.06.2021 г. в хотелски комплекс в гр. Кюстендил – „две лица с двойно гражданство /на РСМакедония и РБългария/, неустановени към момента, са провели среща с трето лице, жител на гр. Кюстендил, неустановено към момента, като предмет на разговорите е бил предстоящите парламентарни избори“.

Докладната записка е изпратена с резолюция „за РП-Кюстендил“, без да е извършена проверка.

Поради липса на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление против политическите права на гражданите, прокурор при РП-Кюстендил е възложил проверка на органите на МВР, като е дал пълни, конкретни и подробни указания за събиране на достатъчно данни, с които да бъде изяснена фактическата обстановка.

Съгласно Указания относно организацията на работа и осъществяването на контрол за законосъобразност от ПРБ при провеждането на избори, проверката от органите на МВР следва да се осъществи в срок не по-дълъг от 48 часа. Материалите по преписката следва да бъдат докладвани лично на наблюдаващия прокурор, който едва след това ще може да прецени има ли достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер.

До момента в РП-Кюстендил и ОП-Кюстендил не са постъпвали други сигнали, отнасящи се до предстоящите избори за Народно събрание на 11.07.2021 г.

Вчера служебният вътрешен министър Бойко Рашков заяви на пресконференция, посветена на борбата с купуването на гласове:

“В Кюстендил има интересен случай, където един бивш министър на вътрешните работи е правил тези дни събиране с един бивш областен управител, излязъл в болнични. Болен е за работа, но не е болен за такава сбирка, където са обсъждали въпроса как да привлекат 15 000 македонци с българско гражданство, които да гласуват в нашата страна. Повтарям – бивш министър на вътрешните работи.”

А бившият МВР шеф Христо Терзийски, който е водач на листата на ГЕРБ-СДС в Кюстендил, отвърна: “Ако има данни за престъпление – да действа с цялата строгост на Закона. В противен случай трябва да понесе отговорност за думите и действията си – нищо, че никой не е гласувал за него – постът изисква министърът да притежава някакво достойнство”.

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

1572862794

Атанас Атанасов: Борисов мъчително си отива, подскача като баскетболна топка из страната

af09df27799c53cd9122ef389b4c5351

Румен Петков: Силно изплашен съм от перспективата да бъда съден от Мая