Home » Новини » Прокуратурата иска данни за срещата, свързана с гласуване на македонци

Прокуратурата иска данни за срещата, свързана с гласуване на македонци

Сподели новината

Във връзка с множество запитвания от медиите ви информираме, че днес, 01.07.2021 г., Районна прокуратура – Кюстендил образува преписка по докладна записка на полицейски служител от ОДМВР – Кюстендил „относно получена информация за подготовка за евентуално купуване на гласове“. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение, цитирани от Епицентър.бг.

В докладната записка, в обем от 1 (една) страница, се излагат твърдения, че на 29.06.2021 г. в хотелски комплекс в гр. Кюстендил – „две лица с двойно гражданство /на РСМакедония и РБългария/, неустановени към момента, са провели среща с трето лице, жител на гр. Кюстендил, неустановено към момента, като предмет на разговорите е бил предстоящите парламентарни избори“.

Докладната записка е изпратена с резолюция „за РП-Кюстендил“, без да е извършена проверка.

Поради липса на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление против политическите права на гражданите, прокурор при РП-Кюстендил е възложил проверка на органите на МВР, като е дал пълни, конкретни и подробни указания за събиране на достатъчно данни, с които да бъде изяснена фактическата обстановка.

Съгласно Указания относно организацията на работа и осъществяването на контрол за законосъобразност от ПРБ при провеждането на избори, проверката от органите на МВР следва да се осъществи в срок не по-дълъг от 48 часа. Материалите по преписката следва да бъдат докладвани лично на наблюдаващия прокурор, който едва след това ще може да прецени има ли достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер.

До момента в РП-Кюстендил и ОП-Кюстендил не са постъпвали други сигнали, отнасящи се до предстоящите избори за Народно събрание на 11.07.2021 г.

Вчера служебният вътрешен министър Бойко Рашков заяви на пресконференция, посветена на борбата с купуването на гласове:

„В Кюстендил има интересен случай, където един бивш министър на вътрешните работи е правил тези дни събиране с един бивш областен управител, излязъл в болнични. Болен е за работа, но не е болен за такава сбирка, където са обсъждали въпроса как да привлекат 15 000 македонци с българско гражданство, които да гласуват в нашата страна. Повтарям – бивш министър на вътрешните работи.“

А бившият МВР шеф Христо Терзийски, който е водач на листата на ГЕРБ-СДС в Кюстендил, отвърна: „Ако има данни за престъпление – да действа с цялата строгост на Закона. В противен случай трябва да понесе отговорност за думите и действията си – нищо, че никой не е гласувал за него – постът изисква министърът да притежава някакво достойнство“.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената