in

Прокуратурата се самосезира заради разпит на журналистка, писала за Пеевски

Прокуратурата се е самосезирала заради полицейски разпит на журналистката Венелина Попова, пише Mediapool. Тя е била привикана след публикувано разследване за купуване на гласове в община Гурково.

Наред с това обаче Попова е автор и на коментарния текст “Липсващият Пеевски и възможната турска следа”, излязъл в сайта “Тоест” през март.

По време на разпита тя била питана от разследващия полицай как подбира темите, по които пише.

“Останах много изненадана. Едното е авторски текст, позиция. А другото е разследване. Оказа се, че властите не се вълнуват от фактологията, а от това защо съм писала за ДПС и Пеевски”, каза Попова пред “Свободна Европа”.

След този въпрос тя отказала да отговаря повече и си тръгнала. Полицаят й напомнил, че може да бъде принудително доведена и глобена с 3000 лв.

Разследването за купуване на гласове в Гурково чрез прехвърляне на избиратели от Твърдица е публикувано в края на април. Седмици по-късно Попова получава обаждане от полицай, който ѝ обяснява, че е образувано дело за купуване на гласове и тя трябва да бъде разпитана. Журналистката обаче моли това да се случи в Стара Загора, а не в Сливен, където се води делото, защото се възстановява от операция. Така разпитът е проведен в Стара Загора, но въпросите изобщо не са за купуване на гласове, а за избор на теми.

“Към момента е установено, че по наблюдаваното от Районна прокуратура-Сливен досъдебно производство не са давани указания от прокурор на разследващ полицай за въпросите, които следва да бъдат поставени при разпита на Попова в качеството ѝ на свидетел. Липсват указания и за задаваните в посочените в публикацията въпроси”, пише в съобщението на прокуратурата. Оттам допълват, че са сезирали инспектората на МВР за проверка на действията на полицая.

По-рано случаят бе споменат и от вътрешния министър Бойко Рашков.

“Въпросите, които са ѝ поставяни, са били в рамките на закона. Вероятно там са възникнали някакви противоречия с разследващия полицай, обърнали сме внимание на този случай – да се проведе разследването в рамките на закона без да се накърняват правата и интересите на лицата, които ние сме призовали, за да съдействат, за да разкрием обективната истина”, заяви той.

Фрог Нюз

What do you think?

24 Points
Upvote Downvote

Written by 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината.

Заповядайте прочетете полезна информация и тук:

1den.bg - Един ден бг ( 1ден / edin den)

topnovini.eu - Топ Новини  ( top novini )

mneniqta.com - Мненията ком ( mneniyata com )

Новини от България и света - Новините днес - ( novinite-dnes.bg )

Мрежата.ею - Новинарски уебсайтове

814e6a00e boko 1 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Системата категорична: Целият кордон на Борисов без винетки и гражданска

Системата категорична: Целият кордон на Борисов без винетки и гражданска

rumen radev bgnes - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Румен Радев: Конституцията ни преведе през трудни времена

Румен Радев: Конституцията ни преведе през трудни времена