Home » Новини » Прокуратурата се самосезира заради разпит на журналистка, писала за Пеевски

Прокуратурата се самосезира заради разпит на журналистка, писала за Пеевски

Сподели новината

Прокуратурата се е самосезирала заради полицейски разпит на журналистката Венелина Попова, пише Mediapool. Тя е била привикана след публикувано разследване за купуване на гласове в община Гурково.

Наред с това обаче Попова е автор и на коментарния текст „Липсващият Пеевски и възможната турска следа“, излязъл в сайта „Тоест“ през март.

По време на разпита тя била питана от разследващия полицай как подбира темите, по които пише.

„Останах много изненадана. Едното е авторски текст, позиция. А другото е разследване. Оказа се, че властите не се вълнуват от фактологията, а от това защо съм писала за ДПС и Пеевски“, каза Попова пред „Свободна Европа“.

След този въпрос тя отказала да отговаря повече и си тръгнала. Полицаят й напомнил, че може да бъде принудително доведена и глобена с 3000 лв.

Разследването за купуване на гласове в Гурково чрез прехвърляне на избиратели от Твърдица е публикувано в края на април. Седмици по-късно Попова получава обаждане от полицай, който ѝ обяснява, че е образувано дело за купуване на гласове и тя трябва да бъде разпитана. Журналистката обаче моли това да се случи в Стара Загора, а не в Сливен, където се води делото, защото се възстановява от операция. Така разпитът е проведен в Стара Загора, но въпросите изобщо не са за купуване на гласове, а за избор на теми.

„Към момента е установено, че по наблюдаваното от Районна прокуратура-Сливен досъдебно производство не са давани указания от прокурор на разследващ полицай за въпросите, които следва да бъдат поставени при разпита на Попова в качеството ѝ на свидетел. Липсват указания и за задаваните в посочените в публикацията въпроси“, пише в съобщението на прокуратурата. Оттам допълват, че са сезирали инспектората на МВР за проверка на действията на полицая.

По-рано случаят бе споменат и от вътрешния министър Бойко Рашков.

„Въпросите, които са ѝ поставяни, са били в рамките на закона. Вероятно там са възникнали някакви противоречия с разследващия полицай, обърнали сме внимание на този случай – да се проведе разследването в рамките на закона без да се накърняват правата и интересите на лицата, които ние сме призовали, за да съдействат, за да разкрием обективната истина“, заяви той.

Фрог Нюз

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената