in

Проф. Пламен Киров: Президентът си дава сметка, че ситуацията е опасна и за България, и за него

”След първото заседание на парламента президентът Румен Радев трябва да започне консултациите с партиите, преди да връчи първия проучвателен мандат. Няма срок, в който президентът трябва да приключи консултациите и да връчи първия мандат. Радев си дава сметка, че ситуацията е опасна и за самия него като кандидат на предстоящите президентски избори, и за самата държава, ако се отиде на поредни предсрочни парламентарни избори…

Президентът е в неизгодна ситуация и затова се обърна към политическите партии, представени в парламента”. Това поясни пред БНР проф. Пламен Киров от юридическия факултет на Софийския университет.

Според него с навлизането в есенния сезон проблемите, които ще трябва да бъдат решавани от изпълнителната власт, ще стават все по-сериозни:

“Ние ще навлезем във възел от проблеми, който не знам как ще разплетем”. Ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, разликата с вота за президент ще е в рамките на две седмици, прогнозира конституционалистът и уточни, че служебното правителство може да се превърне в постоянно действащо само като политическо, излъчено от парламента и със същия състав.

На въпрос дали машинното гласуване нарушава конституционните права на гражданите, той отговори отрицателно. И допълни: “Има други неща, които нарушават принципа на равното избирателно право – по-изтъкнати кандидати на партиите се кандидатират в повече от един район. Това им дава голямо предимство пред други. Създава се една сигурност, че задължително определени лица ще бъдат избрани. Това се повтаря от 1991 година”.

Фрог Нюз

What do you think?

24 Points
Upvote Downvote

Written by 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината.

Заповядайте прочетете полезна информация и тук:

1den.bg - Един ден бг ( 1ден / edin den)

topnovini.eu - Топ Новини  ( top novini )

mneniqta.com - Мненията ком ( mneniyata com )

Новини от България и света - Новините днес - ( novinite-dnes.bg )

Мрежата.ею - Новинарски уебсайтове

b04c1e04d hadjigenov - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Хаджигенов не изключи подкрепа от БСП и ДПС за отстраняването на Гешев

Хаджигенов не изключи подкрепа от БСП и ДПС за отстраняването на Гешев

ca896abbf gecev23 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Румен Гечев: От БСП зависи дали ще се формира кабинет или ще има нови избори

Румен Гечев: От БСП зависи дали ще се формира кабинет или ще има нови избори