Home » Новини » Ракетите Taurus могат да донесат победата на Украйна във войната

Ракетите Taurus могат да донесат победата на Украйна във войната

Сподели новината

Ракетите „Таурус“ (Taurus) могат да изменят коренно положението на бойното поле в Украйна, затова Германия, след като е декларирала готовността си да помага на Украйна всячески, трябва да вземе съответното решение и час по-скоро да ги предостави на Киев. Такова мнение изрази пред Укринформ пенсионираният бригаден генерал от Бундесвера Клаус Витман, предаде БТА.

„Ракетите са оръжие, което е от критична важност, защото Украйна трябва да унищожи вражеската логистика, включително Кримския мост“, отбеляза военният експерт. Сега най-важното е да бъде спряно руското настъпление; британските ракети „Сторм Шадоу“ и френските СКАЛП биха били много полезни за тази цел, но украинските въоръжени сили разполагат с недостатъчен брой от тях, а и обсегът им е по-малък от този на германските ракети „Таурус“, добави генералът.

Още новини от Украйна

Ако има оръжие, което да може да спре руското настъпление, то ще промени коренно обстановката, и то в регионален мащаб. Но, разбира се, то няма веднага да спре войната, призна експертът и добави, че „ежедневно той заедно с други хора“ се бори германското правителство да вземе решението да предостави ракети „Таурус“ на Украйна.

Витман се надява канцлерът Олаф Шолц, въпреки изразеното от него тези дни становище против изпращането на подобно въоръжение, да размисли и да даде от тези ракети на Киев. В крайна сметка на канцлера бяха нужни „девет месеца“ след историческата му реч от края на февруари 2022 г. в Бундестага, за да изпрати на Украйна танкове. Дебатите около „Таурус“ се водят вече също толкова дълго, „затова е крайно време“, отбеляза генералът.

По думите на Витман Шолц гледа сериозно на заплахите на Путин. „Но слабостта на Запада няма да намали агресивността на Путин, а точно обратното. Путин трябва да бъде спрян в Украйна“, каза генералът. По негово мнение западните партньори, и най-вече Германия, е трябвало да предоставят на Украйна много повече техника, основно бронирана, и то на много по-ранен етап. Забавянето на Берлин е довелo до това, че украинските въоръжени сили не са разполагали с достатъчно бронирана техника, за да развият успехa на контранастъплението си в Харковска и Херсонска област от есента на 2022 г.

Генералът коментира и изтеглянето на украинските войски от Авдеевка. Според него тези позиции е трябвало да бъдат изоставени, за да се спаси животът на войниците, които ги отбраняваха. Руските загуби там са били много големи и в този смисъл Авдеевка е изпълнила предназначението си, а сега украинската армия заема нови позиции.

По отношение на американската подкрепа Витман изрази убеждението си, че Европа трябва да заеме мястото на този партньор на Украйна. На ЕС с 450-милионното му население, което е тройно по-голямо от това на Русия, се удава възможността да го направи. „Демокрациите не могат да задействат военната си промишленост толкова бързо, колкото тоталитарните режими, но въпреки това могат да направят много“, увери германският експерт.

Поставете оценка:
2.9

Оценка 2.9 от 19 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар