Home » Бизнес » Решение на Русия оказва силно негативно влияние върху Турция

Решение на Русия оказва силно негативно влияние върху Турция

Сподели новината

Временната забрана за износ на бензин от Руската федерация може да окаже значително влияние върху Турция, която внася петролни продукти от Русия. Това съобщава вестник Ekonomim във връзка с плановете на руското правителство да въведе временна забрана върху износа на бензин за шест месеца от 1 март 2024 г.

Вестникът обаче споменава, че забраната важи за „износа на петролни продукти“, а не само на бензин. Отбелязва се, че от януари до ноември 2023 г. Турция е увеличила вноса на петролни продукти от Руската федерация с 200% и е спестила над 2 млрд. USD поради по-изгодни изкупни цени.

Още новини от Украйна

Става дума за 13 милиона тона петролен дестилат. В това число Турция закупи от Русия 8,6 млн. тона дизелово гориво със свръхниско съдържание на сяра. Републиката също получава мазут, авиационно и корабно гориво от Руската федерация. През 2024 г., както пише изданието, имаше планове за допълнително увеличаване на обема на покупките на руски петролни продукти.

По-рано представител на руския вицепремиер Александър Новак и пресслужбата на кабинета на министрите казаха на ТАСС, че руското правителство планира да въведе временна забрана върху износа на бензин за шест месеца от 1 март 2024 г. за да се компенсира нарастването на търсенето през пролетта и лятото. Друга мярка може да бъде повишаване на стандарта за продажба на дизел на борсата до 16%. Ограничението няма да важи за страните от ЕАИС, както и за Южна Осетия, Абхазия, Монголия и Узбекистан. Забраната за износ на бензин беше в сила и миналата година от 21 септември до 17 ноември, за да стабилизира ценовата ситуация на вътрешния пазар на моторни горива.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар