in

Румен Радев: Имаме прекрасен повод да подновим диалога между България и Северна Македония

„Имаме прекрасен повод да подновим диалога между България и Република Северна Македония“, заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Скопие.

Делегации от българска и македонска страна заминаха за Рим за годишното посещение във Ватикана и да отдадат почит на светите братя Кирил и Методий.

Президентът Радев заяви, че съвместното пътуване е повод България и Северна Македония да заявят обща воля за развитие на нашите отношения на основата на сътрудничество, приятелство и добросъседство.

„Трябва да възобновим доверието и като приятели да разговаряме по най-тежките въпроси, които ни пречат. Надявам се скоро те да ни сближат“, заяви президентът Стево Пендаровски.

Българският президент подчерта още на Европейския съвет в Брюксел, че политическото ръководство на Северна Македония трябва да търси диалог с България.

„Беше едно приятелско пиене на кафе и разговори какво се случваше последните два дни в Брюксел. Знаете, казах ви вече че разговорите между двете страни ги водят правителствата, така ще бъде и занапред“, каза Пендаровски.

По темата с европейската перспектива за Северна Македония България има официална позиция – рамка и Служебното правителство вече увери, че няма да излезе от нея.

За първи път българският и македонският президент отиват заедно до Рим и посещават светите места, свързани с делото на светите братя Кирил и Методий. Това се разглежда като позитивен знак за диалога между страните на най-високо равнище, смята Радев.

Тази вечер в представителството на Европейската комисия в Рим президентите Румен Радев и Стево Пендаровски ще присъстват на подписване на споразумение за сътрудничество между двете държавни информационни агенции. Утре президентите на България и Северна Македония ще посетят базиликата „Санта Мария Маджоре“, където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука.

What do you think?

24 Points
Upvote Downvote

Written by 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината.

Заповядайте прочетете полезна информация и тук:

1den.bg - Един ден бг ( 1ден / edin den)

topnovini.eu - Топ Новини  ( top novini )

mneniqta.com - Мненията ком ( mneniyata com )

Новини от България и света - Новините днес - ( novinite-dnes.bg )

Мрежата.ею - Новинарски уебсайтове

volen siderov73 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Волен Сидеров: Ще извадя България от НАТО

Волен Сидеров: Ще извадя България от НАТО

FB IMG 1622044031283 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Бившият шеф на ДАНС днес се възмущава защото,бил отстранен от работа.

Бившият шеф на ДАНС днес се възмущава защото,бил отстранен от работа.