Home » Новини » Румен Радев: Имаме прекрасен повод да подновим диалога между България и Северна Македония

Румен Радев: Имаме прекрасен повод да подновим диалога между България и Северна Македония

Сподели новината

„Имаме прекрасен повод да подновим диалога между България и Република Северна Македония“, заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Скопие.

Делегации от българска и македонска страна заминаха за Рим за годишното посещение във Ватикана и да отдадат почит на светите братя Кирил и Методий.

Президентът Радев заяви, че съвместното пътуване е повод България и Северна Македония да заявят обща воля за развитие на нашите отношения на основата на сътрудничество, приятелство и добросъседство.

„Трябва да възобновим доверието и като приятели да разговаряме по най-тежките въпроси, които ни пречат. Надявам се скоро те да ни сближат“, заяви президентът Стево Пендаровски.

Българският президент подчерта още на Европейския съвет в Брюксел, че политическото ръководство на Северна Македония трябва да търси диалог с България.

„Беше едно приятелско пиене на кафе и разговори какво се случваше последните два дни в Брюксел. Знаете, казах ви вече че разговорите между двете страни ги водят правителствата, така ще бъде и занапред“, каза Пендаровски.

По темата с европейската перспектива за Северна Македония България има официална позиция – рамка и Служебното правителство вече увери, че няма да излезе от нея.

За първи път българският и македонският президент отиват заедно до Рим и посещават светите места, свързани с делото на светите братя Кирил и Методий. Това се разглежда като позитивен знак за диалога между страните на най-високо равнище, смята Радев.

Тази вечер в представителството на Европейската комисия в Рим президентите Румен Радев и Стево Пендаровски ще присъстват на подписване на споразумение за сътрудничество между двете държавни информационни агенции. Утре президентите на България и Северна Македония ще посетят базиликата „Санта Мария Маджоре“, където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената