in

Румен Радев: Имаме прекрасен повод да подновим диалога между България и Северна Македония

991 ratio rumen radev 1

„Имаме прекрасен повод да подновим диалога между България и Република Северна Македония“, заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Скопие.

Делегации от българска и македонска страна заминаха за Рим за годишното посещение във Ватикана и да отдадат почит на светите братя Кирил и Методий.

Президентът Радев заяви, че съвместното пътуване е повод България и Северна Македония да заявят обща воля за развитие на нашите отношения на основата на сътрудничество, приятелство и добросъседство.

„Трябва да възобновим доверието и като приятели да разговаряме по най-тежките въпроси, които ни пречат. Надявам се скоро те да ни сближат“, заяви президентът Стево Пендаровски.

Българският президент подчерта още на Европейския съвет в Брюксел, че политическото ръководство на Северна Македония трябва да търси диалог с България.

„Беше едно приятелско пиене на кафе и разговори какво се случваше последните два дни в Брюксел. Знаете, казах ви вече че разговорите между двете страни ги водят правителствата, така ще бъде и занапред“, каза Пендаровски.

По темата с европейската перспектива за Северна Македония България има официална позиция – рамка и Служебното правителство вече увери, че няма да излезе от нея.

За първи път българският и македонският президент отиват заедно до Рим и посещават светите места, свързани с делото на светите братя Кирил и Методий. Това се разглежда като позитивен знак за диалога между страните на най-високо равнище, смята Радев.

Тази вечер в представителството на Европейската комисия в Рим президентите Румен Радев и Стево Пендаровски ще присъстват на подписване на споразумение за сътрудничество между двете държавни информационни агенции. Утре президентите на България и Северна Македония ще посетят базиликата „Санта Мария Маджоре“, където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука.

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

volen siderov73

Волен Сидеров: Ще извадя България от НАТО

FB IMG 1622044031283

Бившият шеф на ДАНС днес се възмущава защото,бил отстранен от работа.