Home » Новини » Румен Радев и Стефан Янев полагат цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий

Румен Радев и Стефан Янев полагат цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий

Сподели новината

С богата програма от концерти, „Парад на буквите“ и художествени инсталации ще бъде отбелязан днешният 24 май в столицата – Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, предаде БНР.

В София без официална церемония с речи, но с официална програма, между 9 и 11 ч. 24 май ще бъде отбелязан пред Националната библиотека с участието на детски и училищни състави. В 9,30 ч. се очаква държавният глава Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният премиер Стефан Янев и министри от кабинета да положат цветя пред паметника на светите братя. Балони с българските букви ще бъдат пуснати в небето.

В 10,30 от площад „Славейков“ ще започне „Парад на буквите“, организиран за втора поредна година от сдружение „Азбукари“. Шествието ще мине по столичните улици „Раковски“ и „Оборище“, паметника на Васил Левски и ще завърши в парка Заимов.

От 12 ч. пред Народния театър започва празничен концерт, организиран от софийското Регионално управление на образованието, в който ще участват близо 400 ученици от столичните училища.

Българска литература ще звучи през целия празничен ден на пл. „Славейков“ чрез специална инсталация „Звукът на българската литература“, Хората ще чуят текстове на класици, записани с гласовете на Юлиан Вергов, Койна Русева, Георги Господинов.

Гражданската инициатива „Съборна“, чиято цел е да превърне едноименната улица и площад „Света неделя“ в културно средище организира литературно четене с участието на писателите Здравка Евтимова, Калин Терзийски, Ина Вълчанова и Петър Чухов.

В празничния 24 май с „Вход свободен“ ще работят парк-музеят Врана, Софийската градска художествена галерия и филиалите ѝ. Безплатно ще влизат посетителите и в Зоологическа градина.

С химна на българската просвета и култура „Върви, народе възродени!“ пред паметника на светите братя Кирил и Методий в Националната хуманитарна гимназия, започва празникът в Благоевград. В двора на историческото училище се събират бивши възпитаници, някои от които завършили гимназията преди повече от 70 години.

Ученическо празнично шествие, предвождано от духовия оркестър на читалище „Никола Вапцаров“, ще премине по централната улица от съдебната палата до площад „Македония“. Деца от различни певчески и танцови формации и артистите от ансамбъл „Пирин“ ще вземат участие в обедния празничен концерт, а гост-изпълнители вечерта са Графа и Васил Найденов.

В навечерието на 24 май, който е и празник на Благоевград, общината връчи грамоти на най- изявените учители и дейци на културата за принос в образованието, науката и духовното развитие на града.

В Пловдив денят ще започне с празнична литургия в храма, носещ името на Светите равноапостоли. Традиционното шествие за 24 май ще премине по централната пешеходна улица, а в концерта след това ще се включат над 150 деца и ученици от хорови формации и състави. В началото на празничната програма всички ще изпеят заедно химна на Светите братя Кирил и Методий „Върви, народе възродени“

Плевен отбелязва празника с тържествено ученическо шествие и Празник на книгата. В най-старото читалище „Съгласие 1869“ е подредена изложба с уникални издания на старопечатни книги, някои от които са единствен екземпляр у нас.

Пред Двореца на културата в Перник вицепрезидентът ще отбележи празника заедно с жителите и гостите на града. По-късно в Централния военен клуб държавният глава ще участва в тържественото отбелязване на 110 години от основаването на Съюза на народните читалища.

Факти

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената