Home » Новини » Русия планира собствена космическа станция през 2025 г.

Русия планира собствена космическа станция през 2025 г.

Сподели новината

Докато напрежението се разпалва между Русия и редица западни страни на земята, ръководителят на руската космическа агенция обяви, че е започнала работа по собствена космическа станция.

Международната космическа станция (МКС) е стартирана през 1998 г. от руските и американските космически агенции и е приветствана за примерното си сътрудничество с участието на много страни.

Но руските власти посочиха, че могат да се изтеглят от МКС през 2025 г.

Структурата на станцията застарява.

Руската космическа агенция „Роскосмос“ казва, че споразумението й с международни партньори изтича през 2024 г. Тогава ще бъде взето решение за бъдещето на МКС при условие на техническите модули, които са „достигнали края на своя експлоатационен живот“, и по отношение на руските планове за собствена орбитална бензиностанция.

„Справедливо предупреждение за напускане“

„Не можем да рискуваме живота [на нашите космонавти]. Ситуацията, която днес е свързана със стареенето на конструкцията и метала, може да доведе до необратими последици – до катастрофа. Не трябва да позволяваме това да се случи“, вицепремиер Министър Юрий Борисов цитира, че разказва пред държавната телевизия.

Появявайки се преди това решение, ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин публикува видеоклип в приложението за съобщения Telegram, добавяйки, че „първият основен модул на новата руска орбитална станция е в процес на подготовка“, с цел подготовката му стартиране през 2025г.

Наскоро Русия отпразнува своята горда история в космоса, отбелязвайки 60-годишнината от превръщането на Юрий Гагарин в първия човек, излязъл в орбита. В продължение на години Русия имаше монопол върху пилотирания космически полет, но миналата година астронавтите от НАСА бяха отведени на МКС чрез капсула, принадлежаща на SpaceX на Илон Мъск.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената