Home » Новини » Русия премести болния Навални в затворническа болница

Русия премести болния Навални в затворническа болница

Руският опозиционен лидер Алексей Навални е преместен в затворническа болница, където властите твърдят, че състоянието му е „задоволително“.

Той гладува от 20 дни, оплаквайки се от неадекватна медицинска помощ. Сега той е във Владимир, град на 180 км (112 мили) източно от Москва.

От затворническата служба на ФСИН казват, че той се преглежда ежедневно от лекар и се е съгласил да приема витамини.

Навални е бил отровен с нервно вещество миналия август и е оцелял едва за малко.

След преместването му в реанимация в Берлин, токсиколозите стигнаха до заключението, че отровата е руски оръжеен клас Novichok.

Западните правителства обвиниха руската държава за нападението, а Навални обвини директно президента Владимир Путин. Кремъл отрече каквото и да било участие и оспори заключението за Новичок.

От затворническата служба съобщиха, че лекарите са решили да преместят Навални в понеделник в болница в Наказателна колония № 3 в град Владимир. Той е преместен от колонията Покров, която е на около 80 км по-близо до Москва.

Сега руското министерство на вътрешните работи предупреди населението да не провежда улични протести, насочени към Навални. На такива протести през януари имаше хиляди арести.

Поддръжниците на Навални призоваха за митинги в сряда – деня на държавната реч на президента Путин.

„Всякакви агресивни действия на участници в неразрешени публични срещи, особено опити за провокиране на сблъсъци със служители на правоприлагащите органи, ще бъдат разглеждани като заплаха за обществената безопасност и незабавно потискани“, заяви министерството.

Лекарите на Навални предупредиха, че той ще „умре в рамките на следващите няколко дни“, ако не му бъде предоставена спешна медицинска помощ за остра болка в гърба и изтръпване на краката.

Той започна гладна стачка на 31 март в знак на протест, че не можа да се срещне със собствения си медицински екип. Неговите лекари казват, че последните резултати от кръвни тестове показват, че той може да страда от бъбречна недостатъчност и да получи сърдечен удар всеки момент.

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената