Home » Новини » Руската армия тръгва в голямо настъпление на украинския фронт

Руската армия тръгва в голямо настъпление на украинския фронт

Сподели новината

Русия може да концентрира широкомащабно настъпление в края на пролетта или лятото в западната част на Донецка област, вярват анализаторите от базирания във Вашингтон „Институт за изследване на войната“ (ISW). Според тях, руските войски ще могат да напредват само в една оперативна посока, предава „Украинская правда“.

Руското командване може да съсредоточи планираната си настъпателна операция в края на пролетта или лятото на 2024 г. в западната част на Донецка област, надявайки се да се възползва от „стабилното, но незначително“ напредване на руските войски в този сектор.

Украински официални лица наскоро предупредиха, че руските войски струпват личен състав по оста Харков-Луганск, близо до Бахмут, близо до Авдеевка и в западната част на Запорожка област, но експертите на ISW продължават да оценяват, че руските войски вероятно ще могат да започнат съгласувана широкомащабна настъпателна операция само в едно оперативно направление поради ограниченията на собствените човешки ресурси и планиране.

В доклада се отбелязва, че украинските сили изглежда са отблъснали механизирана атака на руски батальон близо до Авдеевка на 30 март – първата механизирана атака на батальон, откакто руските сили започнаха кампания за превземане на Авдеевка в края на октомври 2023 г.

Руските сили, включително части от руския 6-ти танков полк (90-та танкова дивизия, Централен военен окръг [ЦВО]), според съобщенията са включили 36 танка и 12 бойни машини на пехотата (БТР) в широкомащабно механизирано нападение близо до Тоненкое на 30 март.

В същото време, както беше отбелязано, по време на атаката украинските сили са унищожили 12 руски танка и осем бойни машини на пехотата, а фронталната атака не е успяла да пробие украинската фронтова линия.

Анализаторите казват, че способността на Украйна да се защитава срещу офанзивата от 30 март, особено близо до Авдеевка, където украинските сили бяха принудени бързо да се изтеглят към нови отбранителни позиции след загуба на едно от селищата в района, е положителен показател за способността на Украйна да се защитава срещу бъдещи широкомащабни руски атаки и очаквана руска офанзива през лятото на 2024 г. на годината, смятат от ISW.

В същото време готовността на руското военно командване да включи батальон танкове в настъплението край Авдиевка показва, че това настъпление е приоритет за руснаците, отбелязват още специалистите.

Поставете оценка:
5

Оценка 5 от 2 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар