in

След като Кьовеши ни смъмри – 23-ма български магистрати кандидатстват за европрокурори

Общо 23-ма магистрати са депозирали заявленията си за участие в процедурата по избор на шестима делегирани прокурори, които да станат част от новосформираната Европейска прокуратура.

При новата процедура трябва да бъдат избрани още шестима делегирани прокурори. Това се случва, след като през февруари Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет излъчи десетима кандидати, от които обаче бяха одобрени само четирима.

Шефката на европрокуратурата два пъти поиска от България да запълни квотата си, като заяви това и по време на визитата си у нас преди около месец.

Процедурата се провежда на три етапа – допускане по документи на кандидатите, изслушване на допуснатите кандидати и обявяване на решението за одобряване на кандидати за европейски делегирани прокурори.

С посоченото решение е определена Комисия по допустимост на кандидатите, в състав трима членове на ПК на ВСС: Стефан Петров – председател, Светлана Бошнакова и Георги Кузманов – членове.

Одобрените кандидати за европейски делегирани прокурори се изслушват от Прокурорската колегия, като членовете ѝ имат право да гласуват подкрепа за шестима от тях.

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

d25a155bf tosko

Тошко Йорданов клъвна журналист на Бивол: Знам как се коли пиленце, което пее фалшиво

60a0b2549 stuki nedyalko fb

Бранителите на Борисов – Стъки и Недялко стягат национален референдум