in , ,

Служител на Държавен фонд „Земеделие“ беше хванат с подкуп от 5 хиляди лева

768x432 22
Business man giving to another a euro banknote

Окръжна прокуратура Пловдив е повдигнала обвинение за търговия с влияние на главен експерт в Държавния фонд за земеделие в София. Това съобщиха от прокуратурата. След съвместна специализирана полицейска операция на ГДБОП-МВР и СБОП-Пловдив, проведена под ръководството на Окръжна прокуратура Пловдив, на 2 септември 36-годишен главен експерт в ДФ „Земеделие“-София беше задържан на бензиностанция в София с белязани пари в размер на 5000 лева.

Към днешна дата прокуратурата го обвинява в търговия с влияние за това, че в периода от 27 февруари 2021 г. до 2 септември 2021 г. в Пловдив и София, при условията на продължаващо престъпление, той два пъти поиска и прие от собственик и управител на търговско дружество, регистрирано в с. Строево, подарък, който не го следва – пари в размер на общо 10 000 лв за упражняване на влияние при вземане на решения от длъжностни лица в ДФ „Земеделие“, във връзка с тяхната услуга. Работата по случая започна в края на юли тази година, във връзка със сигнал, подаден до ГДБОП-МВР от земеделски производител от област Пловдив, който е кандидатствал по 9 схеми и мерки за подпомагане на ДФ „Земеделие“ .

В хода на разследването е установено, че задържаният служител на ДФЗ е искал 5000 лева от земеделския производител за всяка от деветте схеми, по които е кандидатствал. В замяна на тази сума той гарантира, че няма да има проблеми с контролните органи на ДФЗ. Преди задържането си обвиняемият поискал и получил два пъти суми по 5000 лв. Всяка, за да повлияе на вземането на решения от други длъжностни лица в ДФ „Земеделие“ за наличието на основания за плащания по Схемите за обвързано подпомагане на плодове и зеленчуци.

Бяха извършени множество процесуално -следствени действия – лично претърсване, претърсване и изземване на превозни средства, на два домашни адреса и в един офис. Иззета преносима флаш памет, лаптоп, офис компютър, 2 мобилни телефона, бележки и др. Разпитани са свидетели.

Обвиняемият е задържан за срок от 72 часа, като от съда се иска да вземе мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Наказанието, предвидено в закона за престъплението, в което е обвинен, е лишаване от свобода до 6 години или глоба до 5000 лева.

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

eg e1610255090746

ЕЛЕНА ГУНЧЕВА: НАИВНОСТТА Е СМЪРТОНОСНА

980x551 1630750155

Тошко Йорданов: Татяна Дончева е предлагала половин милион лева за да раздели групата на ИТН