Home » Новини » Спецпрокуратурата е наблюдавала над 270 дела за корупция по високите етажи
cab3a6dfc sad23 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Спецпрокуратурата е наблюдавала над 270 дела за корупция по високите етажи

Спецпрокуратурата е наблюдавала над 270 дела за корупция по високите етажи

През 2020 г. Спецпрокуратурата е наблюдавала 274 дела за корупционни престъпления по високите етажи. Това е почти двойно увеличение в сравнение с предишните две години. 54 лица са предадени на съд, 5 от тях са признати за виновни. Това обяви говорителят на Специализираната прокуратура прокурор Христо Кръстев.

„На 23 юни беше изслушването и ВСС ме избра за ръководител. Тогава обещах да представя екипа си. Имам 5 заместника, като всеки отговаря за конкретен ресор. Работата на прокурорите в последната година е на изключително високо ниво.

Магистратите спазват закона и изпълняват задълженията си. За миналата година сме приключили огромен брой дела въпреки пандемията”, поясни заяви ръководителят на Специализирана прокуратура Валентина Маджарова.

„Магистратите спазват закона и изпълняват задълженията такива, каквито мъдрият законодател им е делегирал. За миналата година сме приключили, въпреки корона кризата, огромен брой дела. Лично аз съм доволна от обстоятелството, че са на лице и 192 влезли в сила осъдителни присъди. Доволна съм и от обстоятелството, че са на лице влезли в сила присъди по отношение на корупционни престъпления“, посочи Маджарова.

“Компетентността на Специализираната прокуратура във връзка с разследване на корупционни престъпления е в сила от 5 ноември 2017 г., като всички досъдебни производства, които са образувани към тази дата, остават за приключване в съответните окръжни и районни прокуратури”, заяви  Христо Кръстев.

„Искам да ви припомня, че тези разследвания са изключително сложни и в по-голямата степен те се явяват дела с фактическа и правна сложност. По тези дела се събират голям обем доказателства, които се предоставят на вещи лица за извършване на заключения по счетоводни и икономически експертизи, което отнема много време, като след това наблюдаващият прокурор трябва да анализира всички събрани факти, за да може да даде правилно заключение и да внесе обвинителен акт в съда, като предаде съответните лица на съд“, допълни той.

През 2020 г. Спецпрокуратурата е наблюдавала 274 дела за корупционни престъпления по високите етажи. Това е почти двойно увеличение в сравнение с предишните две години. 56 лица са предадени на съд, 5 от тях са признати за виновни, уточни говорителят на Спецпрокуратурата.

“Факт е, че Специализирана прокуратура е атакувана от доста дълго време. Факт е, че не спряхме да работим. Специализираната прокуратура е атакувана не защото не работи, а точно, защото работи. Магистратите в Специализираната прокуратура са високо ценени и от всички европейски партньори'”, каза Маджарова.

„Единствено спрямо едно лице делото не е пренесено в съдебната му фаза, но това е по обективни причини. Това лице е в Дубай. Има правила, това лице има права, които ние ще спазим“, каза още тя.

По думите й проблемът с ало-измамниците се е решил. „Прокурорите създадоха добри практики, за да бъдат предадени на съд лица, извършващи измами с евросредства”, поясни Маджарова.

2021-07-20
x

Check Also

ВМРО иска евтино гориво от “Лукойл” или да спре вносът на руски петрол

Съмишленици се събраха пред централата на компанията в София ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК ...