in

Споразумението между Борисов и Ердоган на дъното на историята, в която България е единствената страна в ЕС, връщала опоненти на турския лидер

България е единствената страна в Европейския съюз, която връща опоненти на Ердоган. Това каза пред Дарик радио Тайфур Хюсеинов от Асоциацията на европейските журналисти. По думите му режимът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган заглушил критичните гласове на журналистите.

„Седмина турски граждани заедно с още няколко бежанци от по-източни страни биват заловени на българо-румънската граница и за по-малко от 24 часа са предадени от българските на турските власти. Това е „много необходимо“ за новия режим в Турция. Така на практика европейска държава подкрепя това, което се случва в Турция. Българските власти не оказват никаква подкрепа и не приемат молбата на турските граждани, които искат политическо убежище у нас. Нека отбележим обаче, че тяхната основна цел не е България, а Западна Европа – Германия. У нас те са заловени и не получават така желаното политическо убежище и юридическа подкрепа, която се полага според международните договорености. Тихомълком са върнати на турските власти. Това става достояние на българската общественост, едва когато официалната турска пропаганда на режима на Ердоган тръби много широко за случая. Научихме за случая от турски медии. Информация от българска страна нямаше. В последствие колеги разнищиха случилото се. Последваха оправдания на тогавашните управляващи, според които надделял общественият интерес тези хора да бъдат върнати“, разказа Тайфур Хюсеинов.

По негова информация въпросният журналист все още се намира в затвора. „От седемте души, които бяха върнати на Турция, един е успял да избяга със семейството си. В момента има политическо убежище в западна държава. Той също има желание да предяви съдебен иск срещу България, но на този етап се нуждае от правно-юридическа подкрепа. Останалите са в турски затвор“, обясни Хюсеинов.

Според Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет големият проблем е участието на България в това споразумение между Бойко Борисов и Ердоган, което предвиждаше връщане на политическите опоненти на режима обратно в Турция.

„Това стои на дъното на цялата работа. В случая става дума за журналист от опозиционен вестник. Той е осъден на първа инстанция за това, че принадлежи и че е част от една терористична организация, но не му се вменява някаква терористична дейност. Вменявам му се просто, че той е бил част от т.нар. „Гюленистка медийна империя“. България е допринесла за неговото осъждане в Турция. Вторият елемент е серията от незаконни действия от страна на българската полиция. Не става дума за екстрадиция, а за едно противозаконно предаване. Когато той е казал, че иска убежище още в Русе, полицията веднага трябва да го постави в контакт с Агенцията за бежанците. След това започва процедура. Нищо такова не е имало. Става дума за една изцяло противозаконна и криминална дейност на българската полиция – нито достъп до адвокат, нито до преводач, никаква публичност. Това е изцяло криминална история, с която трябва да се занимае българската прокуратура, но едва ли“, обясни той.

Припомняме, че вчера стана ясно, че Европейският съд по правата на човека осъди България за нарушаване на забраната за нечовешко и унизително отношение, и на правото на ефективно средство за защита по Европейската конвенция за човешките права.

Решението е по повод връщането в Турция през 2016 г. на турски журналист, преминал незаконно през нашата страна и открит на границата с Румъния в товарен автомобил. Журналистът поискал адвокат, преводач и възможност да потърси убежище заради политическо преследване в неговата страна.

Вместо това той бил върнат на турските власти веднага, три месеца след опита за преврат през 2016 г. в Турция, се посочва в съобщение на съда. Държавата ни трябва да плати 15 000 евро.

Цялото интервю с Тайфур Хюсеинов и Красимир Кънев можете да чуете тук.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!
Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

2c7150355 petkov bgnes

Петков: „Вятърът на промяната“ трябва да продължи. Ако се действа с този темп, няма да си познаем страната след пет години

54277faa2 hamid hamid btv

Хамид Хамид за обвинението, че ДПС прелива гласове на ИТН: Видях Борисов да ходи без шапка. Слънчасал е