Home » Новини » Съдът реши, че емблематична сграда не е архитектурен паметник

Съдът реши, че емблематична сграда не е архитектурен паметник

Сподели новината

Тютюневият склад „Никотеа“ на бул. „Христо Ботев“ 57 не е паметник на културата. Това стана възможно след като Административният съд в Пловдив отмени заповед на заместник-министъра на културата Борислава Танева от 30 септември 2022 г. след жалба на собственика „Транс Енгол България“ ООД и други заинтересувани лица.

С въпросния документ на сградата се даваше статут на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност от Новото време, с категория „за сведение“, уточнява Trafficnews. Това се случи след предложение, внесено в Министерство на културата от арх. Петкана Бакалова. После експертите от Националния институт за недвижимо културно наследство изготвиха фиш с описание на обекта, както и предписания за опазването му. Документът бе обсъден и гласуван на заседание на Специализирания експертен съвет за недвижимо културно наследство към министъра на културата.

В него се посочваше, че: „Сградата на тютюнева фабрика „Никотеа“ е изявен пример за българската индустриална архитектура от началото на ХХ век и носи типичните ѝ характеристики – едромащабно обемно-устройствено решение, отворена планова схема и фасадно оформление със семпла пластична декорация, подчертаваща конструктивните оси и прозоречни отвори“.

Административният съд се аргументира, че са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила, заради които следва заповедта да бъде невалидна.

Съдия Недялко Бекиров посочи, че фиш №1 – предварителната оценка на експертите за качествата на сградата и предписанията за опазването ѝ, е разгледан на заседание на СЕСОНКЦ. След това в него са нанесени промени – от надстрояване с отстъп от уличната фасада с кота било до 6 метра, е свалено до кота било до 4,5 м. Коригираният фиш обаче не е гласуван отново от Експертния съвет.

Той отсъди Министерство на културата да заплати 3 205 лв. за разноски на „Транс Елгол България“ ООД.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Сградата попада в обхвата на Западната охранителна зона, част от „Историческа зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив“. Според изготвения фиш собствениците трябва да възстановят фасадите по автентични данни след изготвено проектно предложение, съгласувано по реда на Закона за културното наследство. Покривът да бъде скатен с керемиди. Да бъдат възстановени прозоречните отвори и членения, а новите да бъдат изработени по образец на автентичните. Изработване на входни врати по единен модел, съобразени със стилистиката на сградата. При обработване на нови подови нива се изисква тяхното хармонизиране с отворите на автентичната фасада.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар