in

Съюзът на юристите към КС: Бюрото за защита няма място при главния прокурор

Създадените от обикновено Народно събрание нови правомощия на главния прокурор по управление и контрол на Бюрото за защита са недопустимо пренаписване на конституционните му функции, при това дописани от обикновено НС, а не от ВНС. Дори само на това основание трансфера на Бюрото под крилото на Главния прокурор, е противокноституционно. Това се казва в становище до Конституционния съд на Съюза на юристите в България подписано от неговия председател Владислав Славов, цитирано от „Евроком“.

Недопустимо е със закон да се разширяват или да се създават принципно нови функции в дейността на прокуратурата, извън конституционно установените, както това е допуснато с оспорените норми, смятат от СЮБ. 

Юристите са категорични, че  допълнителни функции, възложени на главния прокурор се конфронтират с функциите и правомощията на изпълнителната власт, което може да доведе до сериозни смущения при тяхното изпълнение.

What do you think?

24 Points
Upvote Downvote

Written by 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината.

Заповядайте прочетете полезна информация и тук:

1den.bg - Един ден бг ( 1ден / edin den)

topnovini.eu - Топ Новини  ( top novini )

mneniqta.com - Мненията ком ( mneniyata com )

Новини от България и света - Новините днес - ( novinite-dnes.bg )

Мрежата.ею - Новинарски уебсайтове

b6e8d04f8 emil georgiev - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Адв. Емил Георгиев: Сега ще видим дали ВСС е бил с широко затворени очи

Адв. Емил Георгиев: Сега ще видим дали ВСС е бил с широко затворени очи

payimage2 3146098136568325476 big - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Трябва ли да се молим на Слави Трифонов да си изпълни обещанията пред гласувалите?

Трябва ли да се молим на Слави Трифонов да си изпълни обещанията пред гласувалите?