Home » Новини » Уволнената шефка на НАП проговори за кибератаката и бонусите в агенцията

Уволнената шефка на НАП проговори за кибератаката и бонусите в агенцията

Сподели новината

„Анонсът на служебното правителство беше, че ще разчитат на експерти. Но не мисля, че с мен се случи точно това, тъй като аз съм професионалист с опит от 27 години в данъчното. Никак не може да се каже, че съм политическо назначение, затова беше голяма изненадата ми от решението да бъда освободена“, коментира бившият изпълнителен директор на НАП Галя Димитрова.

По думите ѝ тя била уведомена единствено по телефона за решението да бъде премахната от поста.

Димитрова беше освободена от длъжност преди няколко дни от служебното правителство заради „системно неизпълнение на служебните задължения“. За обществеността Димитрова стана известна около кибератаката срещу НАП, при която изтекоха личните данни на милиони българи. Тогава шефката на НАП не прекъсна отпуската си.

„Това по никакъв начин не попречи на действията ми. Бях в постоянна връзка с колегите си“, каза отново Димитрова пред Мария Цънцарова в предаването „120 минути“.

На въпрос дали е трябвало да поеме отговорност за безпрецедентната атака, Димитрова каза – „ако бях IT специалист с достатъчни познания да контролирам този бизнес, бих го направила, да“.

„Никой не е застрахован от злонамерения умисъл на престъпни хора. Доказват го пробивите на ФБР, „Фейсбук“ и големите банки“, каза още Димитрова.

Тя уточни, че непрекъснато е изисквала доклади за сигурността на системите на НАП, но след теча на данни при проверките на ГДБОП и ДАНС били установени много пропуски. Заради теча на данни са били отстранени от длъжност двама ръководители на звена в НАП.

Обществено недоволство преди време предизвика и новината, че Галя Димитрова е получила увеличение на заплатата с 10%. „Този процент на увеличение беше увеличена заплатата във всички администрации“, обясни тя.

Стана ясно също, че в НАП на служителите са били раздадени бонуси на служителите. „Възнаграждението има два елемента – основна заплата и допълнително заплащане. Така е разписано“, обясни Димитрова. По думите ѝ от НАП се справили блестящо през изминалата година, тъй като постигнали 125 млн. повече приходи от предходната.

Бившата шефка отказа да каже тя каква сума е получила като бонус.

За новия началник на НАП Румен Спецов Димитрова коментира, че не е работила пряко с него, но е обезпокоена от смяната на други професионалисти в агенцията.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената