Home » Новини » Уволненият Ивайло Иванов: Знам неща за много хора

Уволненият Ивайло Иванов: Знам неща за много хора

Сподели новината

Вече бившият главен секретар на МВР Ивайло Иванов разкри, че знае „много неща за много хора, но законът не му позволява да реагира“. Той заяви това във връзка с днешното твърдение на Бойко Рашков, че в някои поделения МВР умишлено са си затваряли очите за купуване на гласове. Едно е да имаш оперативна информация, друго са доказателствата, уточни още Ивайло Иванов пред журналисти. Кога и къде ще говори пред медиите не беше оповестено предварително.

По негови думи мотивите за отстраняването му са политически и без ясни аргументи. Иванов не приема полицейското насилие като довод, тъй като никой през лятото не му е поискал оставката. Всъщност такива искания имаше от протестиращи граждани, неправителствени организации и „Демократична България“. Тогава обаче оставка подаде единствено вътрешниятн министър Младен Маринов.

„Не, не е имало насилие. Много е тънък моментът в една масова безредица“, смята Ивайло Иванов. Освен това внуши, че уволнението му не е на база факти, а на социологическо проучване за настроенията спрямо побоя над протестиращи през миналото лято. „Чухме упреци за полицейското насилие… Знаете ли аз колко упреци получих от моите колеги, че много време сме чакали. Казват ми: „Шефе, какво искате, да ни убият ли“?, разказва Иванов.

Той все още не е решил дали ще обжалва отстраняването си по съдебен ред. Днес това намекна бившият вътрешен министър Христо Терзийски. „Ще се консултирам“, каза единствено Иванов. „Тръгвам си от МВР с високо и гордо вдигната глава. Не съжалявам за нищо. Мисля, че действията ми са били в полза върховенството на закона и спазване на обществения ред. Не се срамувам от нищо“, изтъкна той. По негови думи никой не го е потърсил, а за отстраняването му е разбрал от медиите.

Иванов обяви, че няма да се кандидатира за депутат, нито пък ще се върне в системата на МВР, и призна: „Честно ви казвам, мислил съм да емигрирам“. И още: „Не съм си представял, че моята кариера в МВР ще приключи по този начин“.

ПОДКРЕПА

Според бившия министър Христо Терзийски главният секретар на МВР Ивайло Иванов е бил уволнен неправомерно и това закононарушение ще бъде коригирано от съда.

„Законът много ясно разграничава политическото от професионалното ръководство на министерството. Затова и изчерпателно регламентира хипотезите, при които могат да се прекратят правомощията на Главния секретар на Министерството на вътрешните работи. В Решението си за отстраняването на Главен комисар Ивайло Иванов, служебното правителство, тъй като няма как да намери друго основание, се позовава на – „тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на министерството“.

И служебният министър, и служебният премиер, и Президентът би следвало да знаят, че такова тежко нарушение трябва да е установено по определен процесуален ред – в рамките на извършена служебна проверка с последващо дисциплинарно производство, каквито не са били проведени“, твърди Терзийски в пост във Фейсбук.

Segabg.com

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената