Home » Новини » Украйна: Започва ли Западът да променя стратегията си

Украйна: Започва ли Западът да променя стратегията си

Сподели новината

Съотношението в броя на артилерийските снаряди в момента е едно към пет в полза на Русия. Според някои, дори едно към десет. Колебливостта на Запада в доставките изправя Украйна пред трудности. Каква да е стратегията?

През януари няколко високопоставени военни представители на НАТО почти едновременно предупредиха, че Алиансът трябва да се подготви за конфликт с Русия. „Трябва да осъзнаем, че не можем да приемаме като даденост, че живеем в мир“, заяви нидерландският адмирал и председател на Военния комитет на НАТО Роб Бауер.

Главнокомандващият норвежките въоръжени сили Ерик Кристоферсен твърди, че сега съществува „прозорец от една, две или три години, през който ще трябва да се инвестира още повече в сигурна отбрана“, съобщи всекидневникът от Осло „Дагбладет“. В същото време в съседна Швеция главнокомандващият Микаел Биден призова сънародниците си и политиците да „преминат от разбиране към действия“.

Призиви на военните към политиците

Експертите интерпретират всичко това като призив на военните към политиците в Европа за промяна на стратегията в конфликта с Русия. „Надеждите за бърз край на войната в Украйна с помощта на западните оръжейни доставки, от една страна, и санкциите срещу руската военна икономика, от друга, не се оправдаха“, отбеляза германският експерт по сигурността Нико Ланге пред ДВ.

Онова, което тревожи и военните, и анализаторите е най-вече липсата на боеприпаси, на ново военно оборудване и състоянието на производствените мощности в Европа. Потенциалът на военното възпиране от страна на НАТО е тясно преплетен с военните доставки за Украйна. Миналата година ЕС обеща да достави на Киев 1 млн. гранати до месец март. Този план се провали.

Според Ланге, експерт по Украйна и Русия, който работи и за Мюнхенската конференция по сигурността, германското правителство например е закъсняло да даде на производителите необходимите гаранции, че ще закупи тяхната продукция. „Това се прави чак сега, след две години“, коментира Ланге. При това потребностите от боеприпаси са огромни – не само в Украйна, но и в страните от НАТО.

Инвестиции в дронове, боеприпаси и бойни машини

В най-лошия случай НАТО разполага с не повече от 5 години, за да се въоръжи така, че да успее да възпре евентуална атака на Русия срещу територията на НАТО. Шефът на Центъра за сигурност и отбрана към Германския съвет за външни отношения Кристиан Мьолинг вече очерта това в свой анализ, публикуван в края на 2023 година.

А Густав Гресел от Европейския съвет за външни отношения написа в свой скорошен анализ: „Западът, и по-конкретно европейците, трябва да преразгледат финансовите си регулации и да насърчат радикално производството на дронове, боеприпаси, бронирани бойни машини и много други.“ Гресел смята, че стратегията за снабдяване на Украйна предимно с оръжия съветско производство от складовете на страните от Източна и Централна Европа е вече изчерпана. По простата причина такива запаси вече няма. Оръжейното производство трябва да бъде силно увеличено – както за Украйна, така и за страните от НАТО в Европа.

Тактическо изтегляне на Украйна от вече освободените територии?

През втората военна зима в Украйна военни и анализатори гледат със загриженост особено на по-слабите позиции на украинската армия в артилерията. Русия очевидно е в състояние да запълни собствените си липси с доставки от Северна Корея, докато армията на Украйна е принудена да въвежда ограничения за ползването на снарядите. Според американския анализатор Майкъл Кофман съотношението при тях в момента е едно към пет в полза на Русия. Според по-песимистичните анализи съотношението е дори едно към десет.

Кофман смята, че е възможно украинците да бъдат принудени да се изтеглят от оспорвания град Авдеевка на източния фронт. Съществува опасност и от мащабна руска атака при град Купянск. „Така става все по-ясно, че колебанията на Запада да достави нужните боеприпаси и военно оборудване през последните две години доведоха до това, че в крайна сметка Украйна може да е принудена да се изтегли дори от територия, която вече е освободила“, заяви анализаторът Кристиан Мьолинг в интервю.

Промяна в стратегията

Нико Ланге пък вижда началото на промяна в стратегията на Запада. Тя е продиктувана от военната ситуация в Украйна и анализите на западни военни експерти, които следят и потребностите от оръжия на собствените им армии. Важно е да се структурира дългосрочната способност на украинските въоръжени сили за водене на бойни действия“, заяви германският генерал-майор Кристиан Фройдинг в неотдавнашно интервю.

Поставете оценка:
5

Оценка 5 от 1 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар