in

Цвета Караянчева е аут, вече няма да е депутат!

Днес или утре Централната избирателна комисия ще обяви разпределението на мандатите по области и ще потвърди, че Кърджали изпраща в 46-ото Народно събрание 4-ма депутати от ДПС и 1 от „Има такъв народ“.

Вчера, към 14.30 часа, при обработени 99.95% обработени протоколи (оставаха предимно от чужбина), математици изчислиха, че равният резултат 64:64 депутати се променя и „Има такъв народ“ „измъква“, при 0,05% преди края на преброяването, един мандат от партията на Бойко Борисов. Оказа се, че 64-ият мандат на ГЕРБ е на Цвета Караянчева в 9-ти Кърджалийски многомандатен избирателен район, а новият, 65-ти на „Има такъв народ“ е водачът на листата в Кърджали Васил Георгиев, 24rodopi.com.


Късно снощи бе направено последното математическо преизчисляване на база 100% обработени протоколи и новината на 24rodopi.com бе потвърдена: 4 мандата за ДПС и 1 за „Има такъв народ“!


„При сборуване на броя на депутатите на местно ниво се получава разлика с броя на депутатите изчислени на национално ниво. Така се оказва, че като се съберат депутатите от областите, ГЕРБ имат 5 депутата повече на национално ниво, отколкото заслужават и те трябва да им се вземат. ГЕРБ са с много големи непълни мандати навсякъде. За това и г-жа Цвета Караянчева губи с 0.59 мандата.


Най-напред се отнема мандат на партията, която е с излишък на депутати (в случая ГЕРБ). Това става като се отнема онзи мандат, вкаран с най-малък остатък и се дава в същия МИР на партията със следващ най-голям остатък.


Правят се общо 18 подобни действия по отнемане и връщане (итерации), докато се занули всичко“, гласи обяснението на един от математиците ни.


Всъщност, промените след прилагането на методиката на големия остатък „Хеър-Ниймайер“ засягат 10 избирателни района – 5, 9, 10, 11, 14, 16, 20, 26, 30, 31. В Кърджали се взима мандат от ГЕРБ и се дава на ИТН.


За отбелязване е, че на тези избори се подобрява рекорда от 4 април, когато със 787 гласа депутат от Кърджали стана Максим Генчев от „Изправи се! Мутри вън!“. Сега с 615 гласа депутатски мандат в Ямбол печели ДПС, за сметка на „Демократична България“, която има 3 244 гласа. Методиката, с която борави Централната избирателна система, „подарява“ на ДПС мандат и във Видин с 1 467 гласа.


Окончателно ИТН печели 65 мандата, ГЕРБ – 63, БСП – 36, ДБ – 34, ДПС – 29, ИСМВ – 13. „Тежест“ на един мандат – 10 168,05.

What do you think?

24 Points
Upvote Downvote

Written by 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината.

Заповядайте прочетете полезна информация и тук:

1den.bg - Един ден бг ( 1ден / edin den)

topnovini.eu - Топ Новини  ( top novini )

mneniqta.com - Мненията ком ( mneniyata com )

Новини от България и света - Новините днес - ( novinite-dnes.bg )

Мрежата.ею - Новинарски уебсайтове

c1917f3d2 boyko fb2 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Борисов: Няма да подкрепя Слави по никакъв начин. Ако получим мандата - връщаме го веднага

Борисов: Няма да подкрепя Слави по никакъв начин. Ако получим мандата – връщаме го веднага

12d42f7ba boyko nasa2 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Да изпозлваш снимка на загинали астронавти - поредното доказателство за моралното падение на Борисов

Да изпозлваш снимка на загинали астронавти – поредното доказателство за моралното падение на Борисов