in

Юристи за отказа на Гешев: Клета прокурорска република

08fea2b0c geshev

Гешев отказа да се яви в парламента. Той игнорира народните представители с обяснението, че: „Съществува трайна практика на Конституционния съд, която изключва осъществяването на парламентарен контрол върху работата на конкретни магистрати и по неприключили дела“.

Само че НС иска да изслуша не конкретен магистрат по конкретно дело а Главният прокурор и основанието за това е в Конституцията и Закона за съдебната власт!
Конституция
чл. 84 :
Народното събрание :
т.16
„изслушва и приема годишните доклади на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на главния прокурор, внесени от Висшия съдебен съвет, за прилагането на закона и за дейността на съдилищата, прокуратурата и разследващите органи.
Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика;“
Закон за съдебната власт
чл.138а ал.2
По искане на Народното събрание или по своя инициатива главният прокурор внася в Народното събрание и други доклади за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика.

Бившият съдия Румяна Ченалова, Фейсбук

Адвокат Росен Рашков също пише по темата:

Днес Иван Гешев казал, че няма да се яви на изслушване в НС. Отново изтърканата опорка – нарушавало се разделението на властите.
ПОДИГРАВКА с Народното събрание!
Чл. 84, ал.1, т.16 от Конституцията.
„…Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика..“
Сега разбирате ли, защо е толкова важно незабавното разпускане на цялото ВСС и предсрочното прекратяване на мандата на Гешев?!
За незапознатите – в НС има комисия, разследваща полицейското насилие над протестиращи.

Оказа се, че след проведеното вътрешно разследване в МВР, имало наложени „сериозни“ наказания – забележки.
И забележете – една забрана за повишение, за 2г.
Това наказание се сторило изключително тежко и несправедливо за служителя и той го обжалвал пред Административния съд. Който обаче, не само, че го потвърдил, а от мотивите му съвсем ясно лъсва полицейския произвол.
„При тези действия и задържането на протестиращите, главен инспектор Андонов и подчинените му служители мл. инспектор С. С., заедно с мл. инспектор Д. Д. и мл. инспектор А. А., са използвали физическа сила спрямо протестиращи граждани, като им нанасяли удари с ръце и крака, както и са влачили задържани по настилката. Изброените служители са използвали палка и белезници, без да се съобразяват с конкретната обстановка, характер на нарушението на обществения ред и личността на правонарушителите. След извеждането на лицата и поставянето на белезници главен инспектор Андонов, (вкл. и неговите подчинени) не е преустановил прилагането на физическа сила – удрял ги е, влачил ги е и ги е хвърлял върху други задържани, без обстоятелствата да налагат това“, пише в съдебното решение.
По тези дела участва прокурор.
Прокуратурата изведнъж се разработи и се оказа, че имало четирима обвинени(о, нима?!) за полицейското насилие над протестиращи.

Ехаа, цели четири.
Само на показаното видео се виждат поне още толкова, също раздаващи „полицейско правосъдие“. За тях какво, медал?
Интересно е също, къде спаха подопечните на Гешев една година?
Преди месеци държавното обвинение излезе с изявление – нямало данни за полицейско насилие. След показването на записите – изненада.
Първо говорител на прокуратурата с абсурдно изказване – не била запозната с материалите. Ден по-късно, изведнъж вече се оказа, че имало 4-ма с обвинения.
Може би имат машина на времето и са се върнали назад, за да ги обвинят?!
Интересна е и съдбата на този служител, с констатирано от съд „превишаване на правата“ – разбирайте полицейски произвол.

Този произвол върху граждани от протеста СРЕЩУ Гешев, е награден със служба при… Гешев.
Вероятно като награда за лоялност, няколко месеца по-късно през 2020г., същото лице се оказва служител на .. Бюрото по защита към Главния прокурор.
Същото бюро, което нахлу в президентството.
Клета прокурорска република..

Фрог Нюз

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

ede74cde7 ilian vasilev

Илиян Василев: Гешев няма как да дойде в НС, прокуратурата е оправдала бруталните действия на полицаите

9fba97588 kiril petkov2

Само ДБ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ подкрепиха изслушването на Кирил Петков пред КСНС