in

Янаки Стоилов: ВСС изнесе щита пред Гешев много напред, за да не може никой да повтори това действие

a01aa99d4 yanaki stoilov bgnes

„Не съм изненадал от резултата във ВСС. Не съм имал и илюзии, че те ще приемат моето предложение. В края то бе оставено без разглеждане, което е странното. В обществен план това обсъждане изпълни своето предназначение. Хората чуха мотиви, аргументи и видяха резултата”. Това заяви правосъдният министър проф. д-р Янаки Стоилов в студиото на ”Здравей, България”.

„Аз продължавам да съм убеден, че нашата Конституция съдържа средства и инструменти, чрез които може да се постави въпросът за отговорността на тримата най-висши в държавата”, добавя проф. Стоилов.

Според него опитът този въпрос да се преустанови от ВСС още във фаза на допустимост, показва, че сред мнозинството на ВСС има притеснение.

„Ако темата се допусне за обсъждане би могло да се спори доколко е основателно едно или друго искане. Моите основания се съдържат в Конституцията – системно неизпълняване на задълженията и действия накърняващи престижа на съдебната власт. Според мен ВСС се опитаха да изнесат щита пред главния прокурор много напред, за да не може никой след мен да повтори това действие”, каза правосъдният министър.

„Ако ние сме правово държава, то у нас би трябвало да няма недосегаеми лица. Някои силно бъркат независимостта на съдебната власт с недосегаемост. С някои от членовете на ВСС ние имаме не просто различия по фактите, но и концептуални различия. Някои от тях разбират разделението на властите, като невъзможност една власт да се занимава с това, което върши друга власт”, обясни Стоилов.

„Конституцията трябва да се защити и да се потърсят възможности за нейното тълкуване по тези спорни въпроси. ВСС има възможност да прилага тези текстове, както прецени за добре. Един от големите проблеми на нашата съдебна система е недостатъчната предвидимост на съдебните актове. Когато правосъдието не е достатъчно предвидимо, у хората се създава усещането, че това е някаква мистична дейност и има други интереси, които движат тези решения“, каза още министърът на правосъдието проф. д-р Янаки Стоилов.

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

apostol minchev i todor anastasov

Премиерът Янев изненадващо уволни заместник на министър Комитова

d4562e138 rashkov bgnes2

Рашков: Гешев разгласи СРС, чиято цел беше конфронтация и притискане на държавния глава, друга цел аз не виждам