Home » Новини » Ето кога Украйна може да влезе в ЕС

Ето кога Украйна може да влезе в ЕС

Сподели новината

Процесът на присъединяване на Украйна към Европейския съюз (ЕС) може да отнеме над 20 години, като се имат предвид изискванията, които се прилагат към страните кандидатки. Това мнение изрази в неделния ефир на Радио J френски държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон.

„Трябва да бъдем честни с тях и с нашите съграждани. Ако кажем, че Украйна ще се присъедини към ЕС след 6 месеца, година или две, това няма да е вярно, защото ЕС поставя определени изисквания към кандидатите. Процесът може да продължи 15 или 20 години… Това е много дълга процедура“, обясни Бон.

Още новини от Украйна

В тази връзка, би било уместно да се предложат някои привилегии на Украйна и други страни, които се стремят към по-тесни отношения с ЕС, по-специално Молдова и Грузия. За целта е необходимо да се създаде европейска политическа общност, която беше предложена от френския президент Еманюел Макрон. Според Бон, в рамките на тази общност украинците биха могли „да получат правото да се движат свободно из Европа, да получат достъп до част от средствата от европейските фондове за възстановяване на страната и нейната икономика. „Това е политически проект, допълващ ЕС, който е предназначен за страни, които искат да се доближат до нас“, каза той.

По-рано Макрон заяви, че Украйна има възможност да получи ускорено статут на кандидат за член на ЕС, но присъединяването ѝ към ЕС може да отнеме години или дори десетилетия. На конференцията в Страсбург за бъдещето на Европа той направи предложение за създаване на нова организация в допълнение към ЕС – Европейската политическа общност – за включване на Украйна и някои други страни в нея. Тази идея обаче предизвика безпокойство сред някои европейски политици. По-специално, президентът на Литва Гитанас Науседа смята, че предложението на Париж показва „липса на политическа воля“ за решаване на въпроса за приемането на Украйна в ЕС.

Поставете оценка:

Оценка от 0 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Leave a Reply

Your email address will not be published.