Home » Новини » Кирил Петков: Оставаме в политическия живот, защото това е важно за нас.

Кирил Петков: Оставаме в политическия живот, защото това е важно за нас.

Сподели новината

„Аз съм много доволен, че показахме на българския народ, че хора с воля на управленски постове могат да защитят техните интереси, за сметка на големи магнати, които са свикнали да живеят от държавния бюджет.“ Това каза в интервю за БНР министърът на икономиката Кирил Петков. Той изрази готовност да подпомогне новия министър на икономиката, за да предаде натрупания от него опит.

„Бих дал толкова време, колкото й трябва, за всякакъв вид съвети, обяснения и информация – тази инерция да продължи със същата скорост. Голямата ни надежда е да няма стъпка назад, а да се продължи със същата скорост напред.“

Запитан смята ли да продължи кариерата си като политик, Петков посочи: Оттук нататък, под една или друга форма ще следим нещата как се случват, за разлика от преди, когато просто протестирахме. Събрахме знание и това знание ще го използваме под една или друга форма, за да бъдем гарант по някакъв начин.

С някои от министрите се чувстваме вече като част от един екип, отбеляза той.

Петков определи финансовия министър Асен Василев като „човекът, който направи най-добрия бюджет на страната в новата ни история“.

Кирил Петков е на мнение, че в Министерството на икономиката в момента има много „несвойствени дейности с потенциал за кражби“, но ведомството трябва да се превърне в двигател на икономическото развитие.

Относно Държавната консолидационна компания и нейното преструктуриране Кирил Петков каза: „Поне аз за 9 седмици не можах да намеря истинска причина за нейното съществуване. (…) За мен това е огромна черна дупка откъм контрол и прозрачност. Даже нямаше уебсайт тази компания допреди да стана министър.“

„Когато толкова грешни решения са били вземани в последните месеци и години от същия този борд (министър Петков прави уточнение, че трима от членовете са избрани тази година – бел. ред.), реално да оставим просто един свободни пари, те да могат да правят каквото си искат, а едновременно с това, понеже няма още актуализация на бюджета, за нас беше абсурдно“, заяви още Петков.

Министър Петков описа дейността на ДКК с конкретни примери, за които коментира, че това е даване на празен чек, без конкуренция.

Относно парите за ремонта на язовирите със средства от ДКК Петков очерта равносметката: 580 милиона лева и едва 10 завършени язовира, като нито един от най-опасните не е завършен. По думите на Петков от десетте завършени язовира само 5 са пълни.

33 от 400 язовира са най-опасните, но от тях нито един не попада в топ 10, които са избрани, а 11 от тези 33 даже не са дадени за проектиране, поясни Кирил Петков.

По темата с предаването на събраните материали за нарушения на прокуратурата Петков описа ситуацията като „даваме този доклад в една пощенска кутия“.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената