Home » Новини » Кои са най-разпространените полово предавани болести и какви са техните симптоми?

Кои са най-разпространените полово предавани болести и какви са техните симптоми?

Сподели новината

Всеки е застрашен, но мнозина не вярват, че могат да се заразят с венерическа болест. Което е погрешно, защото далеч не при всички причината за това е честата смяна на сексуалния партньор. И най-моногамните могат да се заразят. Днес са познати повече от 30 различни венерически болести. Симптомите могат да бъдат от неприятни до животозастрашаващи. В началната си фаза заболяванията обикновено се лекуват с антибиотици.

Сифилисът може да е смъртоносен

Сифилисът е познат от над 500 години. Инфекцията се причинява от бактерия и се предава най-вече по полов път. Но от сифилис може да се разболее човек и от преливане на заразена кръв, както и от спринцовка при наркозависимите.

Ако двамата партньори имат малки ранички в устната кухина, бактерията може да бъде предадена дори и при целуване. Заразена бременна жена може да предаде бактерията и на плода. Ако сифилисът не се лекува, може да доведе до летален изход. Болестта преминава през различни стадии: започва се с обрив и язвички по кожата, а в крайната си фаза може да доведе до менингит и парализиране на черепномозъчните нерви.

Гонореята е силно заразна

Гонореята, още позната като трипер, също е бактериална инфекция. Причинява се от бактериите гонококи (Neisseria gonorrhoeae), които атакуват лигавицата на пикочните и половите органи. Инфекцията е силно заразна. Тя се предава при полов акт без предпазни средства, но също така и при орален секс, при допир или петинг. Триперът може да бъде предаден и от заразена майка при раждането на бебето.

Симптомите при мъжете и жените са сходни: жените получават течение, сърбеж и болки при секс, а при мъжете признак за трипер могат да бъдат и болките при уриниране. И тази полова болест се лекува с антибиотици. Някои щамове на гонококовата бактерия обаче са добили резистентност към част от антибиотичните препарати, затова гонореята се лекува с комбинация от два различни антибиотика.

Хламидиите носят риск от безплодие

Хламидиозата е най-често предаваната по полов път инфекция. Причинява се от бактерията Chlamydia trachomatis. Най-вече жени се заразяват с хламидии, много от тях дори без изобщо да разберат. Хламидиите се предават чрез директен контакт с инфектирана лигавица или с телесни течности, например при вагинален или орален секс, ако не са взети предпазни мерки. Инфекцията обаче може да се предаде и при използването на различни секс играчки, например вибратори. Бременните жени могат да предадат хламидиите на детето при раждане.

Най-разпространената форма на лечение е приемането на антибиотик в продължение на 7 дни. След това инфекцията обикновено е преборена. Ако обаче заболяването не се лекува, и при мъжете, и при жените то може да доведе до безплодие.

Хепатит B може да се предаде дори чрез сълзи

Хепатитът съществува в няколко варианта. От тях хепатит В е венерическа болест, която се причинява от хепатитния вирус тип В. Предава се чрез семенна или вагинална течност при вагинален, анален или орален секс, но също така и чрез слюнка, урина или дори сълза.

При новородените и бебетата съществува опасността от предаване на инфекцията чрез кърмата на заразена майка. Възможно е и заразяване чрез използване на самобръсначка или четка за зъби на болен от хепатит В. Същото важи и за уредите за поставяне на пиърсинги или за татуиране. В миналото нерядко инфекцията е била предавана при кръвопреливания или по време на хирургични операции, но към днешна дата контролът е затегнат.

Човешкият папиломен вирус е широко разпространен

Почти всеки сексуално активен човек се заразява през живота си с човешки папиломен вирус – като не е задължително това да става при полов контакт. Достатъчен е само телесен контакт със заразено лице, например в сауната. Познати са над 200 разновидности, като по-безобидните типове причиняват брадавици в гениталната област. По-високорисковите се задържат по-дълго време в тялото и водят до изменение на клетките и могат да създадат предпоставки за рак – при жените най-често на маточната шийка, а при мъжете на устната кухина и гърлото. От септември 2006 година има ваксина срещу някои видове човешки папиломен вирус, а през 2015 година беше одобрена и още една ваксина. Ваксинирането е предназначено основно за деца и младежи между 9 и 14 години.

ХИВ/СПИН не означава непременно смъртна присъда

Вирусът ХИВ уврежда имунната система и може да доведе до заболяване от СПИН. Трябва да се прави разлика между СПИН и ХИВ: с първото обозначаваме болестта Синдром на придобитата имунна недостатъчност, а ХИВ е самото инфектиране с вируса. ХИВ се предава посредством контакт с телесни течности на заразен човек – сперма, вагинална течност – по полов или кръвен път.

През последните 40 години СПИН се превърна от смъртоносна в хронична болест, с която човек може да живее със съответната терапия и медикаментозно лечение. От 1996 година се използват и антиретровирусни медикаменти, които се вземат ежедневно и до живот. Те предотвратяват разпространението на вирусите в тялото и намаляват опасността от развиване на СПИН.

Напредък има и в областта на превенцията: тъй наречената преекспозиционна профилактика за ХИВ се прилага на негативни пациенти с висок риск от заразяване за предпазване от инфекция. Към тази група спадат например мъже, които правят секс с други мъже, или партньорите на хора с ХИВ. При правилно приложение профилактиката предпазва от заразяване с ХИВ подобно на презерватива, но не и от другите болести, предавани по полов път.

Автор Гудрун Хайзе

Поставете оценка:

3.7

Оценка 3.7 от 3 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Leave a Reply

Your email address will not be published.