Home » Новини » Меркел: Нямаше как да предвидим блокадата на България за Северна Македония

Меркел: Нямаше как да предвидим блокадата на България за Северна Македония

Сподели новината

”Нямаше как да предвидим, че България ще блокира началото на преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз.” Това заяви Ангела Меркел в рамките на срещата на върха на страните от Берлинския процес, на която участваха и Франция, Австрия Гърция, Хърватия, Словения, Италия, България, както и други представители на Съюза, съобщава електронното издание на македонския вестник „Независен“.

Темата за спора между Северна Македония и България, както и отношенията между Сърбия и Косово бяха само част от темите, обсъдени на осмата среща на Берлинския процес, която по принцип е посветена на регионалното сътрудничество в областта на икономиката и инфраструктурата. Общата оценка на Меркел днес беше, че през последните години Берлинският процес ускори промените в региона, но също подчерта, че така още работа в областта на реформите, особено в борбата с корупцията.


На пресконференцията след срещата Меркел спомена и за предимствата на процеса, като например проекта на общия регионален пазар, по който се работи в момента, но също и премахване на роуминг таксите, както и създаването на младежкия форум. Канцлерът също така обяви три милиона дози ваксини за страните от Западните Балкани.


Сред трудностите, с които в момента се сблъсква регионът, Меркел посочи три неща: спорът между Сърбия и Косово, ситуацията в Босна и Херцеговина и спора между България и Македония.


„Не можете да предсказвате някои трудности. Отдавна наблюдаваме как Северна Македония и Гърция преговаряха за името. След разрешаването на спора Северна Македония стана член на НАТО, но изведнъж България блокира началото на преговорите за членство в ЕС. Бъдещето на региона е в ЕС и това е не само в интерес на страните от Западните Балкани, но и на самия ЕС“, изрази увереност Меркел.


„Нашият първи приоритет е да ускорим програмата за разширяване в целия регион и да подкрепим нашите партньори в Западните Балкани в тяхната работа за прилагане на необходимите реформи за напредване към европейския път. Нашата ангажираност със Западните Балкани надхвърля това и Берлинският процес послужи като инкубатор за много инициативи, които сега се превърнаха в неразделна част от политиката на ЕС по отношение на региона. Заедно сме проправили пътя за по- устойчива Европа“, заяви на свой ред председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената