Home » Новини » Мечка влезе в село Арда, подгони горския

Мечка влезе в село Арда, подгони горския

Сподели новината

Мечка с две мечета слиза опасно близо до селата в горното поречие на река Арда в Смолянско. Последният сигнал е от село Арда, където е видяна в центъра зад училището, предаде БНТ.

Преди броени дни в този район беше намерено малко мече, а още две бяха спасени в района на Чепеларе. Има ли конфликт между мечките и хората в Родопите и какво правят институциите за опазване на защитения вид?

Хората в село Арда не виждат мечка за първи път. Сега обаче влязла в самото село.

„Беше огромна, голяма мечка с две малки мечета. И дойдоха от тея горските работници да ѝ пускат пиратки, да я гонят, обаче тя подгони горския“, разказа очевидец.

Такива срещи между мечките и хората не са рядкост в Родопите.

„Населените места в Родопите силно обезлюдяха, дивечът усеща тази празнота образно, нали няма присъствие на човека, и тя не се притеснява да навлиза в населени места, в места където се отглеждат селскостопански животни нали, тя не изпитва страх“, обясни инж. Здравко Бакалов – директор на ЮЦДП-Смолян.

В района не е имало нападения от мечка, но хората все пак се страхуват.

„Който и да слезне турист пита: Вие тука в района имате много мечки, може ли да отидем да видим извора или другите туристически дестинации. Това донякъде е стряскащо за самите туристи. Но до сега все още в моя район на кметството е нямало набези от мечката. Виждаме я, с малките обикаля покрай ливадите, но нападения все още сме нямали“, отбеляза Елмира Ананиева – кмет на с. Горна Арда.

Според специалистите броят на мечките в Родопите се увеличава, сега са около 200. За опазване на защитения вид от екоминистерството предвиждат актуализиране на плана за действие, засилване на контрола върху лова и движението на мотори и АТВ-та в горските територии, образователни кампанни сред местните хора, за да се предотвратят конфликтните срещи в гората.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената