Home » Новини » Рашков за новия секретар на МВР: Чака го доста работа! Ако се справи, лично ще го аплодирам

Рашков за новия секретар на МВР: Чака го доста работа! Ако се справи, лично ще го аплодирам

Сподели новината

Дълго време министерството беше без главен секретар, защото не е лесно да се назначи такъв. Това е изключително важна длъжност. Вярно е, че има голям брой достойни служители. Затова ние направихме доста внимателен подбор и ни трябваше време, за да вземем това решение. Това заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков по време на официалното представяне на новия главен секретар на МВР Петър Тодоров.

,,Тази длъжност я оценяваме като такава, която може да бъде заета от достоен човек с достатъчно дълъг професионален опит и на когото може да се разчита, че няма да гледа как пребиват български граждани в протеста срещу предишното правителство и главния прокурор на България. Че няма да има провокатори в редиците на протестиращите, които са били известни на ръководството на МВР. Ръководството на МВР вече няма стои безучастно при упражняването на каквото и да е насилие спрямо мирните граждани“, коментира още министър Рашков.

Главен секретар трябва да бъде и служител, който няма да наблюдава безучастно множеството нарушения на закона по отношение на използването на СРС-та, уточни още той и подчерта, че Петър Тодоров не е от „калинките“.

,,Трябва ни главен секретар, който няма да допусне служби на МВР да са обслужващ персонал на прокуратурата. Спряхме се на Петър Тодоров, който в момента ръководи Областната дирекция на МВР в Пловдив. Той е служител с дългогодишен стаж и опит, има над тридесетгодишен стаж. Има необходимия образователен ценз и не е от калинките. Има необходимия опит от стартовото начало в службите на МВР до длъжността, която му оказваме доверие да заеме. Има множество награди във връзка с изпълняване на служебните му задължения. Очакванията ни са големи и съм убеден, че г-н Тодоров ще изпълни с чест своята задача, стриктно спазвайки закона, без да слугува на политически партии и без да стои до главния прокурор, когато прави изявление пред медиите като дете, което е сгрешило и някой му е дръпнал ухото“, разясни още вътрешният министър.

Извън частта по представянето на новия главен секретар на МВР, Бойко Рашков призова чрез медиите наследникът му да се заеме сериозно със задачите, които го чакат.

Бъдещият вътрешен министър ще трябва да може да разследва изцяло онези действия на предишния кабинет, които са довели до изтичане на държавната хазна, без да е ясно за какво са били използвани огромните държавни активи, защото подобно отклоняване на финансови средства за пътища или язовири изисква доста упорита работа от следващия министър и там МВР ще има изключително голям обем от задачи, защото за десет години са натрупани доста сериозни проблеми, които са спъвали развитието на страната ни. Вместо да се запушват пробойните, те са били разширявани. Ако следващият вътрешен министър се справи с тази задача, аз ще го аплодирам, каза той.

По думите на Рашков е изключително важно наследникът му да бъде професионалист и да познава отлично системата на МВР, без значение как ще се казва той.

Бойко Рашков коментира и информацията, че прокуратурата проверява Академията на МВР, а ректорът е бил извикан на разпит.

Прокуратурата в нашата страна в момента е много активно ангажирана да защитава началника – главния прокурор. Това е моят прочит на това, което се е случило не само в петък, а и в предходни седмици. Когато в Пловдив работим против престъпния и платен вот преди изборите, подчинените на главния прокурор излязоха да протестират срещу мен. Такава е и акцията на двама прокурори в петък. Едната е Божидара Ганева. Другият е прокурор Пламен Иванов. Те са от много известното звено на СГП, където делата не се разпределят на принципа на случайното разпределение, а по усмотрение на съответния ръководител, обясни Рашков.

Той уточни, че Ганева и Иванов са отишли в Академията на МВР в петък и са подложили на своеобразен разпит заместник-декана по въпросите около дипломата на главния прокурор Иван Гешев.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената