Home » Новини » Ръководство на Куба: Диас-Канел е назначен за шеф на комунистическата партия

Ръководство на Куба: Диас-Канел е назначен за шеф на комунистическата партия

Сподели новината

Комунистическата партия на Куба обяви, че Мигел Диас-Канел ще наследи Раул Кастро като първи секретар на партията.

Г-н Диас-Канел, който през 2018 г. наследи г-н Кастро като президент на Куба, бе широко препоръчан за може би по-влиятелния пост на партиен лидер.

Преходът означава, че островът ще се управлява от някой различен от Фидел или Раул Кастро за първи път след Кубинската революция през 1959 г.

Г-н Диас-Канел се смята за лоялен към Кастрос и техния икономически модел.

В изказването си в петък, когато г-н Диас-Канел все още не беше официално назначен за първи секретар, Раул Кастро заяви, че ще предаде ръководството на по-младо поколение, „изпълнено със страст и антиимпериалистически дух“.

На 60 години г-н Диас-Канел е почти 30 години по-млад от своя предшественик.

Това следва съобщението в петък – в първия ден от четиридневния конгрес на партията – че Раул Кастро се оттегля от ключовата позиция на първи секретар.

89-годишният младеж беше на поста от 2011 г., когато пое поста от по-големия си брат Фидел Кастро.

Между тях двамата братя управляват Куба от революцията през 1959 г., която свали от власт властния генерал Фулгенсио Батиста.

Мигел Диас-Канел представлява логичен избор за наследник на Раул Кастро.

Президентът Диас-Канел се показа лоялен към Кастро-модела на държавния социализъм в Куба и – като президент на Куба – позволи само много ограничено разширяване на частния сектор, в съответствие с желанията на неговия предшественик.

В политическо отношение няма вероятност от внезапни промени и е ясно, че г-н Кастро вижда г-н Диас-Канел като сигурен чифт ръце.

Раул Кастро иска да остави последната си официална роля в кубинската революция с чувство за приемственост, предаване на факела на по-млад лидер, който държи на същите ценности.

Предвид мрачните икономически перспективи, обаче, г-н Диас-Канел може да се наложи допълнително да либерализира централно контролираната икономика в много близко бъдеще.

Фидел Кастро беше лидер на страната от 1959 г. Той се разболя през 2006 г. и две години по-късно официално предаде президентството на брат си.

Фидел Кастро почина през 2016 г., но брат му Раул поддържаше властта на Кубинската комунистическа партия върху властта на острова.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената