Home » Новини » Социологът Добромир Живков: Спадът в подкрепата за ГЕРБ може да направи ИТН първенец на изборите

Социологът Добромир Живков: Спадът в подкрепата за ГЕРБ може да направи ИТН първенец на изборите

Сподели новината

Резултатът между първите две политически сили практически е еднакъв. Не можем да кажем коя партия би била първа политическа сила. В рамките на оставащата седмица нещата могат да се обърнат. Има тенденции, които дават малко по-висока тежест на сценария „Има такъв народ“ да бъде първа политическа сила, защото през последния месец отчитаме известен спад в подкрепата за ГЕРБ-СДС , който поставя границата под въпрос. Това каза в ефира на bTV социологът Добромир Живков, позовавайки се на последното проучване на „Маркет линкс“.

По думите му може да се очаква приближаване на резултата и между третата и четвъртата политическа сила.

А според електоралните нагласи към края на миналия месец ситуацията изглежда така:

ГЕРБ-СДС – 19,7%, „Има такъв народ“ – 18,8%, БСП – 16,9%, „Демократична България“ – 12,5%, ДПС – 9,5%, „Изправи се! Мутри вън“ – 5,4 на сто. Българските патриоти и „Възраждане“ остават под бариерата със съответно 2,9% и 2,4%.

„Общественото доверие в служебното правителство е доста високо, особено ако направим паралел със степента на доверие, при която се разделихме с предишното правителство. Тогава беше по 20 пункта. Към момента българското общество определено се доверява и одобрява действията, които извършва служебното правителство“, отчете Живков.

„Разликата в доверието в правителството (42% доверие на 30% недоверие) и в премиера (43% доверие на 27 на сто недоверие) е минимална и това е съвсем нормален процес, особено в началото на един мандат“, коментира още той. Социологът определи фона на нагласи ва българското общество като умерено-оптимистичен.

„Отчитаме доста висока декларирана готовност за гласуване. Но вероятно ще имаме избирателна активност в рамките на тази, която имахме на 4 април“, посочи той.

58% от респондентите са категорични, че ще гласуват, 20% – по-скоро да, 9 на сто не знаят, 4% по-скоро няма да гласуват, а 9 на сто изобщо няма да упражнят правото си на глас.

Социологът припомни, че между 60 и 80% от българите одобряват машинния вот. Той изрази надежда масовото му въвеждане да не повлияе негативно.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената