Home » Новини » 10 години по-късно! Ирак отвори отново ключова петролна рафинерия

10 години по-късно! Ирак отвори отново ключова петролна рафинерия

Сподели новината

Иракските власти отвориха отново важната Северна рафинерия, намираща се в град Байджи, която спря да работи преди повече от десетилетие по време на хаоса и насилието в страната, последвали американското нахлуване от 2003 г. и свалянето от власт на дългогодишния диктатор Саддам Хюсеин, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Смяната на властта имаше за цел да донесе на страната стабилност и просперитет, но вместо това Ирак премина през години на бунтове, гражданска война, възход на ислямистите от „Ал Кайда“, а после и на още по-радикалната Ислямска държава, което коства живота на хиляди.

Комплексът в Байджи беше една от най-скъпите жертви на хаоса, тъй като в продължение на месеци и дори години в близост до него се водеха сражения между силите за сигурност на страната и ислямистите.

В продължение на няколко години бойците от „Ал Кайда“ дори контролираха рафинерията и продаваха продуктите ѝ на съседни страни, а с печалбата финансираха бойните си операции.

През 2014 г. рафинерията затвори врати, след като попадна под контрола на бойците от Ислямска държава, в периода когато те бяха окупирали една трета от Ирак и опитваха да създадат Ислямска империя.

Отварянето на рафинерията става възможно, след като централната власт си върна контрола върху цялата територия на страната и ситуацията се успокои.

Северната рафинерия разполага с капацитет да преработва 150 000 барела суров петрол дневно, с което капацитетът на целия комплекс в Байджи става 290 000 барела дневно.

Ирак цели да постигне пълно задоволяване на собствените нужди от петролни деривати до средата на следващата година, обяви премиерът Мохамед Шия ас Судани при откриването на рафинерията.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар