Home » Новини » Светът се сбогува с принц Филип

Светът се сбогува с принц Филип

Сподели новината

Принц Филип – съпруг на британската кралица Елизабет II и херцог на Единбург принц е починал месеци преди да навърши 100 години. Преди няколко дни той беше изписан от болницата след продължителен престой там, по време на който е претърпял сърдечна операция.

Починал в замъка Уиндзор, а смъртта му потапя британската нация и кралското семейство в траур.

Роден е на остров Корфу на 10 юни 1921 г. И е принц на Гърция и Дания. Заминава да учи в Шотландия, а от 1939 г. е курсант в Кралския военноморски колеж в Дартмут. Още тогава, на 18-годишна възраст, среща за пръв път бъдещата си съпруга принцеса Елизабет.

Служи в кралските военноморски сили по времето на Втората световна война, а след като войната приключва се сгодява за Елизабет. На първо време кралското семейство не гледа с добро око на нега.

Двамата имат четири деца. Филип е принуден да се откаже от титлите си по рождение, но пък става херцог на Единбург.

Елизабет наследява трона през 1952 г. и е коронясана, като той става принц-консорт. Отказва се от военната си кариера, но по-късно признава, че това е било особено трудно за него.

В продължение на 15 години оглавява Световния фонд за природата. Оттегля се от задълженията си като Единбургски херцог през август 2017 г.

Принц Филип е женен за кралицата над 70 години и е най-дългогодишният принц-консорт в британската история. До навършване на 96-годишна възраст той изпълняваше обществени ангажименти и предприемаше пътувания със съпругата си на всякакъв тип посещения.

За момента подробности около погребението все още не са ясни. По всяка вероятност ще бъде погребан с кралски, а не с държавни почести съгласно последното му желание.

Лорд Чембърлейн, който е бивш ръководител на контраразузнаването Андрю Паркър и премиерът Борис Джонсън предстои да проведат консултации с Нейно Величество относно нейните намерения за погребението на съпруга ѝ. До погребението страната ще бъде в условия на национален траур. По утвърден план се спускат националните флагове, всички депутати ще носят черни ленти, а мъжете-депутати ще бъдат и с черни вратовръзки.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената