in

Светът се сбогува с принц Филип

705688 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Светът се сбогува с принц Филип

Принц Филип – съпруг на британската кралица Елизабет II и херцог на Единбург принц е починал месеци преди да навърши 100 години. Преди няколко дни той беше изписан от болницата след продължителен престой там, по време на който е претърпял сърдечна операция.

Починал в замъка Уиндзор, а смъртта му потапя британската нация и кралското семейство в траур.

Роден е на остров Корфу на 10 юни 1921 г. И е принц на Гърция и Дания. Заминава да учи в Шотландия, а от 1939 г. е курсант в Кралския военноморски колеж в Дартмут. Още тогава, на 18-годишна възраст, среща за пръв път бъдещата си съпруга принцеса Елизабет.

Служи в кралските военноморски сили по времето на Втората световна война, а след като войната приключва се сгодява за Елизабет. На първо време кралското семейство не гледа с добро око на нега.

Двамата имат четири деца. Филип е принуден да се откаже от титлите си по рождение, но пък става херцог на Единбург.

Елизабет наследява трона през 1952 г. и е коронясана, като той става принц-консорт. Отказва се от военната си кариера, но по-късно признава, че това е било особено трудно за него.

В продължение на 15 години оглавява Световния фонд за природата. Оттегля се от задълженията си като Единбургски херцог през август 2017 г.

Принц Филип е женен за кралицата над 70 години и е най-дългогодишният принц-консорт в британската история. До навършване на 96-годишна възраст той изпълняваше обществени ангажименти и предприемаше пътувания със съпругата си на всякакъв тип посещения.

За момента подробности около погребението все още не са ясни. По всяка вероятност ще бъде погребан с кралски, а не с държавни почести съгласно последното му желание.

Лорд Чембърлейн, който е бивш ръководител на контраразузнаването Андрю Паркър и премиерът Борис Джонсън предстои да проведат консултации с Нейно Величество относно нейните намерения за погребението на съпруга ѝ. До погребението страната ще бъде в условия на национален траур. По утвърден план се спускат националните флагове, всички депутати ще носят черни ленти, а мъжете-депутати ще бъдат и с черни вратовръзки.

What do you think?

24 Points
Upvote Downvote

Written by 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината.

Заповядайте прочетете полезна информация и тук:

1den.bg - Един ден бг ( 1ден / edin den)

topnovini.eu - Топ Новини  ( top novini )

mneniqta.com - Мненията ком ( mneniyata com )

Новини от България и света - Новините днес - ( novinite-dnes.bg )

Мрежата.ею - Новинарски уебсайтове

b7ac1db5de5f9deb 41d685e21af63159 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Към ГЕРБ - и докато съм жив няма да гласувам за вас!

Към ГЕРБ – и докато съм жив няма да гласувам за вас!

images 1 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Има Такъв Народ поведе хорото

Има Такъв Народ поведе хорото