in

11 български граждани работят в Кабул

980x551 1629141810

Министерството на външните работи следи с тревога и споделя загрижеността на международната общност относно ситуацията в Афганистан.

Външното ни министерство се присъединява към призива на Генералния секретар на ООН Антониу Гутериш всички страни в конфликта да спазват правното и морално задължение да предприемат необходимите мерки за защита на цивилното население, принудено да напусне домовете си.

Според българското ведомство следва да бъде гарантиран и свободен достъп на каналите за хуманитарна помощ в страната до нуждаещите се и бедстващи афганистански граждани.

Споделяме безпокойството от налаганите от талибаните ограничения на правата на човека в Афганистан, особено по отношение на жените и журналистите, допълват от МВнР.

Уточнява се, че България ще се включи в усилията на международната общност за оказване на животоспасяваща хуманитарна помощ на цивилното население.

Подкрепяме инициираната от САЩ многонационална декларация, в която се подчертава и че на чуждестранните и афганистанските граждани, желаещи да напуснат страната, трябва да бъде осигурена възможност да го направят; пътищата, летищата и граничните пунктове трябва да останат отворени, при поддържане на обществения ред и спокойствието на гражданите, поясняват още от МВнР.

Към момента в Министерството на външните работи не са постъпвали искания за помощ или извеждане от Афганистан от български граждани.

МВнР получи информация за 11 български граждани, работещи за международни организации в Кабул, следи за тяхната евакуация и е готово да окаже необходимото съдействие.

Българската страна разглежда с необходимото внимание отправени от партньорите запитвания за приемане временно в България на афганистански граждани – местни лица, работили за НАТО, ЕС и чуждестранни дипломатически мисии и организации в Афганистан, добавят от МВнР.

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

991 ratio slavi trifonov

Лидерът на ИТН за мигрантите:

Тошко Йорданов Румен Радев 1280x853 1

Радев отново се среща с партиите за съставяне на правителство