in ,

Бургаските адвокати готови на протест, ако пак ги пратят във ваканция заради COVID-19

Юристите са категорични, че това ще повлияе на работата на 14 000 правозащитници

Бургаските адвокати готови да излязат на протест, ако бъдат изпратени отново в принудителна съдебна ваканция.

Юристите негодуват срещу предложението това да се случи от 15 ноември до 31 декември 2020 г., а насрочените в този период дела да се отсрочат за нови дати не по-късно от 15 юли 2021 г. Адвокатската колегия в Бургас настоява още правозащитниците да бъдат включени в пакета от мерки, подпомагащи засегнатите от рестрикциите на пандемията прослойки.

Писмото е адресирано до председателя на Народното събрание на Република България Цвета Караянчева, народните представители от 44-то НС, Висшия съдебен съвет, както и до Висшия адвокатски съвет и адвокатските колегии в страната.

„Поредното неотчитане на интересите на адвокатите и страните в съдебните производства ще доведе както до затруднения при достъпа до правосъдие за гражданите и бизнеса, така и на нормалното упражняване на адвокатската професия на близо 14000 адвокати в България. Целта на това предложение – да бъде ограничено разпространението на COVID-19 в съдебната система, поради заболявания на отделни магистрати, ще бъде компрометирана с вредите за гражданите, правосъдието и адвокатите.

Принудителното излизане на всички съдилища в съдебна ваканция, ще доведе до неоправдано забавяне на разглеждането на болшинството от делата и напрежение между страните по тях. Отново ще има застъпване на съдебни заседания, съответно струпване на значителен брой страни и адвокати пред съдебните зали. Това ще създаде реална опасност от разпространение на COVID-19.

Пренасрочвания на отложените дела и насрочването на новообразуваните такива ще доведе и до създаване на затруднения за нормалното упражняване на адвокатската ни професия.

Затварянето на съдилищата в периода 13.03.2020 г. – 13.05.2020 г. не доведе до дългоочакваното въвеждане на електронно правосъдие“, пишат юристите.

„Декларираме, че ако бъдат приложени мерки за принудителна съдебна ваканция, без да бъдат отчетени интересите на адвокатите и клиентите ни, сме решени да отстояваме законните ни права, включително и чрез предприемането на ефективни действия“, се казва още в писмото на Адвокатския съвет в Бургас до институциите.

източник: flagman.bg

Обвиненият за смъртта на Милен Цветков: Знам какво ме чака, ще поема пълна отговорност

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

кючеци

Клип шокира нета – мургави момчета друсат кючеци в болница, докато нуждаещите се чакат с часове да бъдат хоспитализирани

София-протест

В София имаше протест въпреки новата тактика на „Отровното трио“