Home » Новини » Covid в Утар Прадеш: Коронавирусът обзема най-многолюдната държава в Индия

Covid в Утар Прадеш: Коронавирусът обзема най-многолюдната държава в Индия

Сподели новината

Индия се развихря под тежката втора вълна на Covid-19 и много държави се борят да се справят с нарастващия брой. Утар Прадеш, най-населената държава в Индия, е сред най-силно засегнатите в страната и хората й страдат, дори когато властите настояват, че ситуацията е овладяна, съобщава Би Би Си Гета Пандей.
58-годишният баща на Kanwal Jeet Singh Niranjan Pal Singh е починал в петък в линейка, докато е бил пренасян от една болница в друга. Те бяха отхвърлени от четири болници поради липса на легла.
„Това беше сърцераздирателен ден за мен“, каза ми той по телефона от дома си в град Канпур. „Вярвам, че ако се беше лекувал навреме, щеше да живее. Но никой не помогна на нас, полицията, здравните власти или правителството.“
С общо 851 620 инфекции и 9830 смъртни случая от началото на пандемията през миналата година, Утар Прадеш не се е представил твърде зле по време на първата вълна, която опустоши много други държави. Но втората вълна го доведе до ръба.
Властите твърдят, че ситуацията е овладяна. Тревожните изображения на пренаселените центрове за тестове, болниците, които отблъскват пациенти, и погребалните колове, горящи денонощно на кремационните площадки в столицата на щата Лакнау и други големи градове като Варанаси, Канпур и Алахабад, са в национални заглавия.
С 240 милиона души, Утар Прадеш е най-населената държава в Индия. Дом на всеки шести индианец, ако беше отделна държава, тя би била петата по големина по население в света, точно зад Китай, Индия, САЩ и Индонезия – и по-голяма от Пакистан и Бразилия.
Държавата е и политически най-важната за Индия – тя изпраща най-много депутати – 80 – в парламента, включително премиера Нарендра Моди, който, макар и от друга държава, се състезава оттук. Това политическо влияние обаче му донесе малко развитие.
В момента държавата има 191 000 активни случая и ежедневно се съобщават за хиляди нови инфекции – въпреки че се смята, че броят им е много по-висок – и това постави здравата здрава инфраструктура на държавата в центъра на вниманието.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената