Home » Новини » Covid: Делхи обявява локдаун, тъй като случаите в Индия нарастват

Covid: Делхи обявява локдаун, тъй като случаите в Индия нарастват

Сподели новината

Столицата на Индия, Делхи, обяви едноседмично блокиране след рекорден скок в случаите, затрупали здравната система на града.

По време на заключването, което започва в понеделник вечерта, ще бъдат отворени държавни служби и основни служби, като болници, аптеки и хранителни стоки.

Градът беше наложил комендантски час през уикенда, но отчете най-високия си еднодневен скок досега в неделя – 24 462 случая.

Индия се развихри от смъртоносна втора вълна от началото на април.

Главният министър на Делхи Арвинд Кейривал заяви, че градът почти е изчерпал леглата си в отделенията за интензивно лечение и че кислородът е в недостиг.

„Винаги съм бил против блокирането, но това ще ни помогне да увеличим броя на болничните легла в Делхи,“ каза той на виртуална пресконференция в понеделник.

Той също така призова работниците-мигранти в града да не напускат – миналогодишното национално заключване видя милиони от тях да се връщат в селата си, след като се оказаха безработни и без пари.

„Това решение беше трудно да се вземе, но не ни остана друга възможност“, каза г-н Кейривал. „Знам, че когато са обявени заключвания, работниците с дневни заплати страдат и губят работата си. Но аз ги призовавам да не напускат Делхи. Това е кратко заключване и ние ще се погрижим за вас.“

Крематориумите в района също са претоварени. Скръбните изображения показват, че телата са изгорени на тротоара, извън един в покрайнините на столицата.

Един на всеки трима души в Делхи дава положителни резултати.

Министерството на здравеопазването на Индия обяви, че ще отвори своето устройство за ваксинация Covid-19 за всички възрастни от 1 май.

„На среща, председателствана от [министър-председателя] Нарендра Моди, беше взето важно решение за разрешаване на ваксинацията на всички над 18-годишна възраст от 1 май“, се казва в изявление, цитирано от агенция Франс прес.

Повече от 273 000 случая на коронавирус са съобщени в цяла Индия – с над 1600 смъртни случая – през последните 24 часа.

Индия отчита повече от 200 000 случая ежедневно от 15 април – доста над пика си през миналата година, когато беше средно около 93 000 случая на ден.

В понеделник британският премиер Борис Джонсън отмени планираното пътуване до Индия с оглед на ситуацията. Г-н Джонсън и г-н Моди ще говорят по-късно този месец, за да „стартират амбициозни планове за бъдещото партньорство“, се казва в изявление.

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок също обяви в понеделник следобед, че Индия е била включена в червения списък на страната, което означава, че хората, които са били в Индия през последните 10 дни, не могат да влизат във Великобритания.

Бившият индийски министър-председател Манмохан Сингх е приет в болница, след като тества положително за вируса, съобщават индийските медии.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената