Home » Новини » Covid в Бразилия: Гладът се влошава в градските квартали

Covid в Бразилия: Гладът се влошава в градските квартали

Сподели новината

Опашката се извива около блока и всеки ден се удължава: гладни жители на Хелиополис, най-голямата фавела в Сао Пауло, чакат на опашката за получаване на помощ, а чакането ще продължи до следващата сутрин.

Те получават купа паста с месо и порция ориз, две пакетчета бисквити и кашон мляко, споделяни между цялото домакинство и обикновено единственото им хранене за деня. Преди пандемията, 300 души щяха да се редят на опашка тук. Сега броят е над 1000, а благотворителната организация, която го управлява, има 650 други в Сао Пауло.

„По-голямата част от хората, които живеят във фавелите, работят в неформалната икономика като чистачи в домовете или помагат за печенето на торти, така че когато предприятията се затварят или къщите спрат да ги използват, те усещат въздействието“, казва Марсиван Барето, местният ординатор.

„Виждате хора, които се редят на опашки в 03:00 за храна. Много се притеснявам, че докато пандемията продължава, гладните бащи ще започнат да плячкосват супермаркети. Когато гладувате, отчаянието надделява.“

По време на първата вълна от пандемията, правителството на Бразилия въведе облекчение при извънредни ситуации, известно като „коронаучер“. Повече от 67 милиона души получават месечна сума от 600 реала (83 паунда; 107 долара по това време).

Това беше най-голямото еднократно получаване на финансова помощ в историята на Бразилия, въведено от президент Джаир Болсонаро, който преди това се противопостави на социалните разходи. То изтласка крайната бедност до най-ниското си ниво от 70-те години на миналия век и засили подкрепата на президента.

Бразилия е в плен на спешна здравна и социална ситуация. Той има втория по големина в света брой на жертвите от пандемията над 370 000, а болниците са близо до колапс. Проучване от миналата седмица установи, че 60% от бразилските домакинства имат хранителна несигурност, липсва им достатъчен достъп до достатъчно храна.

Президентът Болсонаро, който веднъж отхвърли вируса като „просто обикновен грип“, се противопостави на блокирането и не успя да осигури доставките на ваксини навреме – загуби подкрепа, особено след като подадената храна намаля. Опитите за импийчмънт са раздвижващи.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената