in ,

Проф. Ангелов: С 80 млн. лева ще направим реорганизация в медицинската помощ до края на годината

Държавата се намира в сериозна фаза на епидемията с COVID-19. От две седмици числата са такива, че двуседмичната заболяемост е над 300 на 100 хиляди души. Съгласно нашият план, който следваме при такава заболяемост правим реорганизация в медицинската помощ в страната, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Новите мерки, които ще приложим до края на годината, за да обезпечим тази реорганизация, са в размер на 80 милиона лева.

Новите средства за медиците са в следните направления – за доболнична помощ за укрепване на капацитета на общопрактикуващите лекари се отпускат 5 млн. лв. на месец допълнително и 1000 лв на всеки лекар.Разбираме, че усилията на лекарите стават все по-големи и натискът се увеличава всеки ден.

Всеки трети тестван българин е положителен, посочи Ангелов. В някои от ДКЦ-тата в София и в по-големите градове ще бъдат разкрити допълнителни COVID отделения. На месец това прави около 3 млн. лв. Екипът, който работи там, ще получава по 1000 лв. на човек на месец.

Отпускат се и допълнителни 50 млн. лв. за центрове, които работят със студенти. Ще бъдат осигурени и средства за правене на антигенни тестове. Те са на стойност 15 млн. лв.

Очакваме с новите мерки да помогнем и да укрепим усилията на колегите на първа линия, допълни проф. Ангелов.

Ако около 3000 са хората със съмнение за коронавирус на денонощие, то около 20% се нуждаят от лечение в болница, обясни директорът на Спешна помощ в София Георги Гелев.

От утре нещата ще бъдат значително подобрени. Искрено се надявам да се реши въпросът с недостига на легла. Никога не е имало над 500 адреса през деня, и над 300 през нощта. Тези цифри показват, че сме достигнали своебразен рекорд, отчете още д-р Гелев.

Абсолютно ненужно е хората без симптомиката да посещават фургоните за първична диагностика, заяви проф. Ангелов. Няма смисъл да правите това нещо. Това е ресурс, това е време, изтъкна той.

Зелен коридор от днес за най – възрастните в София

„Системата е подготвена, няма смисъл да ни води страха, а да ни води разумът“, подчерта още здравният министър.

БНТ

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

веселин-маринов

Веселин Маринов е в болница с коронавирус

ковид-германия-флаг

Пристигащи в Германия българи подлежат на 10-дневна карантина и трябва предварително да се регистрират