Home » Новини » Седем съвета към купувачите на имот

Седем съвета към купувачите на имот

Сподели новината

Всеки има различна представа – какъв да е бъдещият му дом. Изборът е труден, отнема време и накрая много купувачи се спират на имот, който няма нищо общо с първоначалните изисквания. С тази статия не целим да ви даваме насоки как да съставите списъка си с приоритети. Предлагаме ви няколко съвета, които могат да ви помогнат да изберете подходящия за вас имот.

     Влезте във Фейсбук групата на квартала

Често свързваме участието в нова Фейсбук група с неудобства като още нотификации и непознати, които ще ни поискат приятелство. Но си струва да понесете негативите и да влезете. Потърсете съобщения за нещата, които могат да представляват проблем за вас – предстоящо застрояване в района, проблеми с паркирането, битова престъпност и т.н.

Разходете се и си представете, че вече живеете там: отивате на работа, водите децата на градина или училище, пазарувате. Предлагаме ви да разгледате не само улицата, на която се намира имотът, но и околните – на две-три пресечки във всяка посока. Кварталите се застрояват и облагородяват, или се разпадат и се влошават.

      Посетете избрания  район надвечер

Много често хората разбират местоположението на имота буквално, географски, като координати на карта. Нашият съвет е да мислите за него като пространство, което се изпълва с различна атмосфера и което се променя с времето. Брокерът ще ви заведе на оглед през деня.  Посетите квартала и през тъмната част на денонощието. Има места, където денем имате един тип минувачи, а през нощта  – коренно различен. И не забравяйте – част от тях са приходящи или гости на близките заведения, но други – вероятно са ви съседи.  Все едно е дали шумните съседи са над вас, или под вас. Те могат да слушат високо музика, да се карат, да гледат селскостопански животни, да свирят на музикален инструмент. Във всички тези ситуации – вие сте безпомощни.

      Домът е инвестицията – възвръщаема ли е тя?

Дръжте във фокуса си тенденциите на пазара – важен фактор, върху който за съжаление нямате контрол. Увеличението на наемите и на цените на жилищата, наред със замразените доходи на мнозина, води до високо търсене и ниско предлагане. За да се ориентирате в коя посока се движи пазарът – към повишение или спад на цените, разглеждайте покупката на имот като инвестиция. Възвръщаемостта при жилищата, според dskhome.bg варира зависимост от вида на имота, локацията и квадратурата. (Изчислява се като от годишния приход от наем извадите разходите за поддръжка и ги разделите на разходите за 1 година, свързани с придобиването (ипотеката) на имота. )

В някои градове и райони е по-евтино да се притежава имот, отколкото да се наема, но в големите градове, където има засилено търсене и цените се вдигат, може да се окаже, че наемът е по-изгоден. Разбира се, почти всички сгради в София, разполагат с частен домоуправител. Всичко зависи от текущото състояние на конкретния пазар, който ви интересува. А освен цените, важни са и лихвените нива.

 Проверете дали отговаряте на условията за покупка на жилище.

    Не се хващайте на фокуса с преустройството

Често продавачът ви убеждава, че можете да съборите стената между хола и кухнята и да отворите пространството или че апартаментът на последния етаж с голямата тераса е без пари, защото тя може да бъде преустроена в спалня. Обикновено подобни грандиозни възможности имат слаба връзка с реалността. Промяната на разпределението не винаги е възможна, а когато е – предполага разрешение от съседите и не на последно място –  разходи. Затова ви съветваме преди да повярвате на подобни твърдения, да проверите истинността им през специалист – строителен инженер. Така ще знаете дали можете да осъществите исканите промени и колко ще ви струват.

    Огледайте за скрити  дефекти

За да направите имота по свой вкус, вероятно ще се наложи да го ремонтирате. Важно е да знаете  – основен или козметичен ремонт ви предстои? За състоянието на скритите системи като електроинсталация, ВиК, отоплителна инсталация, можете да се ориентирате по годината, в която е построена сградата. Старите домове имат своя чар, но в повечето случаи се нуждаят от ремонти. Затова винаги оглеждайте внимателно за мухъл, вредители, течове (прясно боядисани зони), възможни проблеми с изолацията, остаряла електрическа инсталация и др. Бъдете наясно предварително какво ще трябва да ремонтирате и обмислете дали имате време, нерви и бюджет.

Сериозен ли е продавачът?

Когато започнете да търсите жилище, ще забележите, че някои собственици целят да сключат бърза сделка, а други сякаш ви разиграват. Част от хората пускат имота си на пазара, но не се интересуват дали ще се продаде или – не. Ако не се намери купувач, те ще  продължат да живеят в него и ще опитат да го реализират по-късно. При този тип оферти обикновено нямате много „въздух“ за преговори по цената. Има и продавачи, които са силно мотивирани да сключат сделка. Причините варират от: продажба на наследствен имот, с цел разделяне на цената между наследниците; преместване в друг град или друга страна; или някой, който плаща два ипотечни кредита и иска да остане само с едно задължение. Запитайте продавача за мотивите му да се раздели с имота. Проверете казаното от собственика през съседите. Направете го деликатно – след огледа с брокера, посетете сградата отново. Позвънете на един-два апартамента и помолете да ви отделят няколко минути. Запитайте дали собственикът е в добри отношения със съседите, дали има задължения и по каква причина си продава имота.

Не купувайте на всяка цена

Помнете, че не сте длъжни да купувате имот на всяка цена. Може брокерът да е много симпатичен или повечето ваши приятели да си купуват къщи и апартаменти. Но кой е казал,  че трябва да купите жилище до определена възраст? Освен собствените си планове, свързани с кариерата и живота ви, преценете и посоката на развитие на жилищния пазар, лихвените нива и тенденциите за повишение или спад на цените на имотите.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Leave a Reply

Your email address will not be published.