Home » България » Изплащането на вторите пенсии започнаха за родени след 1 януари 1960 г.

Изплащането на вторите пенсии започнаха за родени след 1 януари 1960 г.

Сподели новината

Пенсионните дружества започнаха да изплащат втората пенсия за старост за осигурените лица, родени след 1 януари 1960 г. на 1 септември 1960 г. Осигурените лица имат право да получават средства от сметките си след навършване на общата възраст за пенсиониране. Даниела Петкова от Управителния съвет на Асоциацията на пенсионните и пенсионноосигурителните дружества обясни пред БНР.

Едва след навършване на пълнолетие. Ние не вземаме предвид и не засягаме правото на пенсия за старост, както в първия стълб. Втората пенсия не се изплаща автоматично, това става след сключването на договора за избор на пенсионния продукт. Доживотната пенсия се предлага в няколко варианта, от които осигуреното лице избира. При недостатъчни средства плащането се отлага, а за суми до 900 лева парите се изплащат еднократно.

Петкова обясни, че вторите пенсии се актуализират всяка година. „Актуализирането на пенсиите поне веднъж годишно е правен регламент“, добави тя. Формулата съдържа постигнатата възвращаемост на народни средства, от която се изважда договорената техническа лихва.

„Най -малко 50 процента от тази разлика, може да е сто, трябва да се използва за актуализиране на пенсиите“, каза Петкова. В допълнение към факта, че пенсията се актуализира, тя може да бъде преобразувана и ако пенсионерът все още работи и трупа пари във фонда. „Всеки човек трябва да реши дали да добави тези новонатрупани пари към пенсионния фонд след пенсиониране. В този случай пенсията се преизчислява ”, каза Даниела Петкова.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената