in ,

Грозните сцени с прогонени от магазините възрастни започнаха

Снимка: Е-vestnik.bg

Грозните сцени с прогонени от търговската мрежа възрастни хора извън часовия пояс за пазаруване, определен за тях – 8-10 часа, започнаха. Управителка на магазин от веригата „Фантастико“ в София е повикала полиция, за да попречи на възрастни да си напазаруват хляб, съобщи изданието „Електронен вестник“.

Охранители са започнали да проверяват личните карти на входа, без да имат право, твърди още изданието. 

Конфликтите между търговци и възрастни хора бяха предизвестени. Самото здравно министерство признава, че в по-малките населени места, като селата, доставките на хляб понякога пристигат извън часовия пояс за възрастни – 8-10 часа.

Така пенсионер не може да си купи дори хляб, без да разчита на помощ от по-млад човек. Удължаването на часовата зона с 1 час – така че хлябът да пристигне до магазините и възрастните хора да могат по-спокойно да пазаруват, се оказа невъзможно.

Според МЗ предложението било отхъврено заради несъгласие на другите граждани да се съобразяват с толкова дълъг прозорец за възрастни. Търговските вериги пък били  против да се фиксира втори следобеден пояс за пазаруване. Решението за пояса било взето след много задълбочен анализ и след като министърът лично бил говорил с над 50 души на възраст над 65 г. 

Официална статистика: Рекордна смъртност в България през октомври и в началото на ноември

Така правителството принуждава 1 504 088 души, по данни на НСИ, на възраст над 65 г. да пазаруват в кратък отрязък от време рано сутрин в зимен сезон, в навечерието на студове и поледици. МЗ е решило да рискува и с това и щяло евентуално да мести прозореца за пазаруване следобед само след появата на мъгли и поледици. 

Източник: segabg.com

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

бойко-джипка-птп

Пак яхна джипката, кара без ръце и се размина на косъм с ПТП (ВИДЕО)! До него – шефа на Пирогов и здравния министър

мвр

Съдът нареди на МВР „безусловно“ да прекрати граничните проверки за неплатени глоби